biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Casco bónusz fokozat besorolása

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 19 votes
Thank you for rating this article.

A kötelező biztosításhoz hasonlóan létezik casco bónusz fokozat besorolása is. Igaz ez a rendszer közel sem olyan közismert, pedig a casco kötésekor is szem előtt tartják a biztosítók a bonus-malus fokozatot.

Számolja ki casco biztosítását itt!

A casco biztosítás árára szintén kihatással van, hogy a sofőr okozott-e balesetet, vagy kármentesen vezetett. A gyakorlatban a casco bónusz fokozat besorolása szerinti rendszer a határozatlan időre kötött szerződések esetében vehető igénybe. A szerződő üzembentartó a szerződés létrejöttekor 10-es bónuszosztályban kezd és alapdíjat kell fizetnie. Akinek nincs szerződéses előzménye, így nem tud kedvezménnyel élni, az is alapdíjat kell fizessen,de C0 kategóriába sorolják.

Sok összetevője és befolyásoló tényezője van annak, hogy hogyan alakul a casco bónusz fokozat besorolása. Többek között meghatározók a megkötött casco módozati elemei is, mint például a lopáskár-biztosítás, elemi- és tűzkár-biztosítás, töréskár-biztosítás, vagy az üvegkár-biztosítás.

Ha káresemény történik, tehát az ügyfél kárt-, balesetet okoz, három osztállyal leromlik a casco bónusz fokozat besorolása és ez szabja meg a következő évi díjösszeget. Ezért lényeges, hogy újonnan szerződő ügyfelek esetében a biztosító figyelemmel kíséri a biztosítási eseményeket és amennyiben a sofőr kármentes maradt, tehát az eltelt időszakban részére nem történt olyan kárkifizetés, mely rontotta volna bónusz fokozatát, akkor egy fokozattal javul a besorolása. Léteznek olyan káresemények, melyek nem számítanak besorolást rontó kifizetésnek, így például ilyen eset, amikor a kifizetett összeg megtérült bármilyen módon, ha a szerződött ügyfél eláll a kártérítési igényétől még mielőtt az összeg kifizetésre került volna, vagy amennyiben a már kifizetett kártérítési összeget az ügyfél a biztosítónak visszafizette még a megfigyelési időszak letelte előtt.

Amennyiben van casco biztosítási előzmény, átkötés esetén a meglévő casco bónusz fokozat besorolása akkor maradhat meg és kerülhet beszámításra, ha az előző szerződés fél éven belül érdekmúlással, vagy az ügyfél részéről történő felmondással szűnt meg, ha az előző casco töréskárra is biztosított fedezetet, valamint akkor, ha az új szerződés ugyan olyan kategóriájú gépkocsira vonatkozik, mint az előző.