biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

CMR Biztosítás mértéke és összege - Mennyibe kerül?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

Amikor nincs meghatározva egy biztosításnál, hogy mennyi ideig tart, akkor a biztosítási időszak automatikusan 1 év lesz. Viszont, ha meghatározott idejű a szerződés, akkor a papíron foglaltak szerinti időpont a határ.

Mennyibe kerül? Itt megtudhatja!: CMR árajánlat kérés

A kockázatnak a felelőssége a biztosítási szerződés érvényben léte alatt a megtörtént, valamint okozott balesetek, sérülések a legkésőbb a 30 napon belül történő bejelentett biztosítási eseményekre terjeszti ki körét. A biztosító rizikója akkor kezdődik, meg amikor a fuvaros átveszi a rakományt és akkor fejeződik be, amikor átadja a címzettnek az árut, az azt szállító személy.

Ez a kockázat abban az esetben is érvényben van, ha valahol várakoznak az áruval, vagy valamilyen okból át kell rakodni egy másik járműre. Ha a biztosítás idejébe beletartozik a várakozási idő, akkor az egymás után jövő 96 órában érvényes. Az is várakozási időnek számít, ha a járművet felteszik egy hajóra vagy vonatra. Tehát a biztosítónak addig tart a kockázat viselése, illetve a CMR biztosítás mértéke addig terjed, amíg véget nem ér a szállítmány fuvarozása és át nincs adva az áru. Csak azokra az esetekre vonatkozik a biztosítási szerződés, amelyek benne foglaltatnak a szerződésben, más káresemény bekövetkeztében nem fizet a biztosító. A rizikó kiterjedésének határa a szerződésben foglaltaktól függ.

A biztosító maga rendelkezik a biztosítási összegről, annak mértékéről, amit saját elbírálása szerint fog meghatározni. A biztosított személy egy összegben fizeti egy évig a biztosítási díjat. Minden év február 20.án a biztosított köteles megmutatni a biztosítónak az előző évben számlázott, nemzetközi fuvarozáshoz tartozó szállítási díjak összegét. A biztosítások rendkívül fontosak az ilyen területeken tevékenykedő személyeknek, fuvarozással foglalkozóknak, hiszen nagyon nagy segítséget nyújt, ha valami olyan történik, ami váratlan és negatív vonzattal jár. A fuvarozót a nemzetközi árufuvarozással kapcsolatban úgynevezett CMR biztosítás szerződés, illetve egyezmény alapján felelősség terheli, amíg az adott árut le nem szállítja az adott szállítási címre.

Tehát a CMR attól az időponttól tart, amikor felveszik a leszállítandó árut és addig él a kockázatviselés, amíg le nem adják. A CMR biztosítás az egész árura kiterjed, ha megsemmisül vagy nagyobb kár éri, akkor is. A várakozásokra is kiterjed ez a CMR, amibe beleszámít az áru mozgatása, átrakása is egyik járműről a másikra.