biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Csak az üzembentartó vezetheti az autót a kötelező biztosítással?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 24 votes
Thank you for rating this article.

Ma már egyre több esetben fordul elő, hogy az üzembentartó, és a tulajdonos nem ugyanaz a személy. A jogszabály szerint az üzembentartónak kell megkötnie a kötelező biztosítás szerződést. A kérdés csak az, hogy amennyiben nem az üzembentartó vezeti, az autót akkor kell egy másik kötelező, vagy vezetheti más is a gépjárművet, azaz csak az üzembentartó vezetheti az autót a kötelező biztosítással?

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A közúti közlekedésről szóló törvény azt mondja ki, hogy a közúti közlekedésben részt vevő gépjárművek üzembentartóinak rendelkeznie kell kötelező felelősségbiztosítás szerződéssel, mely a közlekedés folyamán másoknak okozott károkra nyújt, fedeztet. A szabályozás nem tér ki arra, hogy ki vezetheti az autót. Természetesen erre vonatkozóan is vannak előírások, hiszen, amennyiben nem az üzembentartó vagy a tulajdonos vezeti az autót, akkor nem árt, ha egy kölcsön adási szerződéssel igazolni tudja a gépjármű eredetét.

Ezek szerint, amennyiben nem az üzembentartó vezeti a gépjárművet, úgy nem kell új kötelező biztosítás szerződést kötni. Érdemes azonban arra odafigyelni, hogy amennyiben semmilyen jogviszony nincs a tulajdonossal, vagy az üzembentartóval, akkor legyen Önnél olyan irat, mely a gépjármű eredetét igazolja. Ezen felül lényeges, hogy a kötelező biztosítás díjjal fedezett legyen, mely minden esetben az üzembentartó felelőssége. Ha véletlenül nem kapja meg időben a díjbekérőt, vagy a csekket, úgy a lehető leghamarabb jelezze ezt a biztosítója felé.

Fontos lehet az is, hogy mindig legyen az autóban baleseti jegyzőkönyv, mert egy esetleges baleset alkalmával lényeges lehet, hogy azt még a helyszínen kitöltsék. Ezen a nyomtatványon is úgy kell kitölteni, hogy ki vezette az autót, ahogy az a valóságban történt, tehát, amennyiben nem az üzembentartó vezetett, úgy a vezető adatait kell a megfelelő helyre beírni.