biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Üzembentartói bejegyzés, szerződés kérelem☝️ 2024/2025 ára, letöltése

Kérjük értékeljen minket...
4.80 of 5 - 103 votes
Thank you for rating this article.

Üzembentartói jog megszerzése során az illeték megfizetése a gépjármű üzemeltetésére vonatkozik. Az üzembentartói bejegyzés 2024-2025-ös évi eljárása során sem marad majd el annak ellenőrzése, hogy ellenértéket vajon tartalmaz-e. A visszterhesség igazolását az adóhivataltól lehetséges megkérni.

Milyen jogai és kötelezettségei vannak a gépjármű üzembentartónak? - Ide kattintva megtudhatja!

Fontos tudnia azt, hogy az üzembentartói bejegyzés előtt kötelező biztosítást kell kötnie az új üzembentartónak. Ezt weboldalunkon könnyen és gyorsan meg is teheti:

Az üzembentartói bejegyzés 2024/2025 évben is illetékmentes lesz az ide vágó törvény alapján akkor, ha a gépjármű tulajdonosa a jog megszerzéséért fizetett, hiszen ebből a szempontból tulajdonosnak kell tekinteni az üzembentartót. Ekkor tehát az üzembentartó az üzembentartói jog megszerzésével egy időben tulajdonjogra is szert tesz. (gépjármű vásárlás, öröklés esetén, tehát ha a tulajdonos egy személyben az üzembentartó is lesz, annak plusz költsége nincs. Ugyanúgy illetékmentes az üzembentartói bejegyzés, ha a gépjármű vásárlás és az üzembentartói kérelem kitöltése azonos nap történik meg.

Az üzembentartói bejegyzés lebonyolításához a következő okmányokra lesz szükségünk: akármelyik rendelkezésre álló hivatalos okmány, mellyel az ügyfél igazolni tudja magát, gépjármű forgalmi engedély és az ehhez kapcsolódó illeték megfizetésének bizonylata (ezt az okmányiroda adja), gépjármű műszaki adatlapja, amely a gépjármű műszaki érvényességét igazolja, érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítás az üzembentartó nevére szóló szerződéssel, a jármű üzembentartói jogának megszerzését bizonyító magánokirat (üzembentartói kérelem), a vagyonszerzési illetéke megfizetéséről szóló igazolás, valamint amennyiben elidegenítési tilalom áll fenn, a jogosult hozzájáruló nyilatkozata. Cégek, vállalkozások esetében mindig szükséges cégkivonat, aláírási címpéldány bemutatása és amennyiben meghatalmazott képviseli a céget, úgy az ő nevére szóló hivatalos meghatalmazás.

Az új üzembentartói nyomtatványt itt letöltheti és itt egy egyszerűbbet is talál!

kis nyil tartalomban Kötelező biztosítás kalkulátor
12 biztosító díja online kedvezménnyel!
  kis nyil tartalomban Casco biztosítás kalkulátor
Most még olcsóbb mint valaha!
kis nyil tartalomban Lakásbiztosítás kalkulátor
Olcsó lakásbiztosítás percek alatt!
  kis nyil tartalomban Utasbiztosítás kalkulátor
Több biztosító ajánlata egy helyen!

 

Vagyonszerzési illeték mértéke:

uzembentartoi arak 2014

A lényeg a lényegben az, hogy az üzembentartói bejegyzés költségei az alábbiak:

1.- Új forgalmi engedély ára 6.000.-Ft, amennyiben nagyon régi típusú a forgalmink akkor 12.000.-Ft.
2.- Amennyiben az üzembentartói jogot ajándékba kapja valaki, akkor a vagyonszerzési illeték 50%-át kell megfizetnie, amennyiben az üzembentartói jogot vásárolja valaki ( akár csak 10 Ft.-ért ) akkor viszont a vagyonszerzési díj 25 %.-át kell csak kifizetnie.

Példa: Esetünkben vegyünk egy 55 kW-os 2004-es Toyota Yarist, melynél 6.000.-Ft lesz az új forgalmi engedély ára, és a vagyonszerzési illeték mértéke ( teljes (24.750.- Ft) 25%-os vásárolt üzembentartói jog esetén 6.188.- Ft. Tehát a teljes procedúra összege: 12.188.- Ft + kötelező biztosítás díja lesz!

Üzembentartói bejegyzés folyamata:

Abban az esetben, ha bármely oknál fogva új üzembentartót kívánunk a forgalmi engedélybe bejegyeztetni, gépjármű üzembentartói kérelmet kell 2016 évben is benyújtani. Az ehhez szükséges kérelmet weboldalukon keresztül le lehet tölteni, így az adminisztráció igen csak lerövidíthető. A gépjármű üzembentartói kérelem tekintetében is szükséges lesz ahhoz, hogy az üzembentartói bejegyzést elvégeztethessük. Az ügyintézés egyik alapfeltétele, hogy az új üzembentartó nevére meg legyen kötve a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás. Az üzembentartói jog vagyoni értékű jognak számít, épp ezért a jog bejegyzése illetékfizetéshez kötött. A gépjármű üzembentartói kérelem benyújtásakor mellékelni kell az előző üzembentartó, illetve tulajdonos nevére kiállított forgalmi engedélyt, valamint azt az üzembentartói szerződést, mely a vagyoni értékű jog bejegyzésének alapjául szolgál. Ezeken az okiratokon felül szükséges még a kérelem beadásakor bemutatni egy ügyfél azonosító okmányt, az új üzembentartó nevére megkötött kötelező biztosítási szerződést, valamint ajándékozás esetén születési anyakönyvi kivonattal szükséges igazolni az egyenes ági rokonságot.

Az üzembentartói kérelem úgy adható be a hivatalhoz, ha a szükséges illetékeket ezzel egy időben megfizetjük. Így a forgalmi engedély kiállításáért új típusú okmányra 6000 forintot, régi típusú okmány esetén, amikor törzskönyvet is ki kell állítani 12 000 forintot kell fizetni. Ezen kívül meg kell fizetni a vagyonszerzési illetéket, melynek összege ajándékozás esetén a vagyonszerzési illeték 50 százaléka, visszterhes szerzésnél pedig 25 százaléka.

Mielőtt beadásra kerül a gépjármű üzembentartói kérelem, jó tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy egyenes ági rokonok között ha a vagyoni értékű jog szerzése ajándékozással valósul meg, melyet születési anyakönyvi kivonatokkal a kérelmezők alátámasztanak, a bejegyzés illetékmentességet élvez.

Honlapunkra ellátogatva nem csak a gépjármű üzembentartói kérelem aktuális mintáját tudja letölteni, de az új üzembentartó részére megkötendő kötelező biztosítási szerződését is szinte azonnal megkötheti. Oldalunkon a kötelező kalkulátor segítségével össze lehet vetni minden vezető biztosító legfrissebb ajánlatát, át lehet tanulmányozni a szerződéses feltételeket és így igen könnyen, egyszerűen és gyorsan kiválasztható a legkedvezőbb konstrukció.