biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Egyre fogy a biztosítási ügynökök száma

Kérjük értékeljen minket...
3.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

Az egy helyben álló és egyre kisebb biztosítási piac sajnos sokkal kevesebb ügynököt bír fenntartani. Ez azt eredményezheti, hogy a fogyasztóvédő intézkedések és a jutalékbevételek csökkenése történhet meg. A nagy biztosítási brókerek az adókedvezményes nyugdíjbiztosításokat várják, és abban bíznak, hogy megjelennek azok mielőbb. Nagyon sok független biztosítás közvetítő hagyott fel az üzlettel előző évben, egyre fogy a biztosítási ügynökök száma. Ezt az évet körülbelül már csak 488 ügynök kezdte meg, mely adat a Magyar Nemzeti Bank frissen beszerzett adataiból derül ki.

A piac sajnos egyre inkább zsugorodásba kezdett, a 2013-as évben csak 47,7 milliárd forintnyi jutalékbevétel jött be a közvetítőkhöz. Ez a szám körülbelül 2%-al kisebb, mint az előző évben produkált. A két biztosítási ágban érdekelt közvetítőket nem ugyan úgy érintette ez a visszaesés. A biztosítási ügynökök mindeközben 19,2 milliárd forintot kerestek tavaly, a vagyonbiztosítókkal foglalkozók pedig a 2012-esnél 2,5%-al többet, 28,5 milliárd forintot.

A piac megtisztulását az jelzi, hogy csökkent a piaci szereplőknek a mennyisége és csak azok a cégek maradnak fent, akik komolyan veszik az oktatást és van elég tőkeerejük. A biztosítók csak ilyenekkel szerződnek szívesen. Ez az év viszont nagyon nagy javulást eredményezhet. Többen viszont úgy látják, hogy a nagy áttörés még nem következett be és a nyugdíjbiztosítású szerződéseknek az eladása még csak 50 és 60 ezer között lehet. A jutalék szempontjából a következő év nehezebb lehet a mostaninál, mivel megváltoztatták a biztosítási törvényeket. Ez a biztosítóknak azt jelenti, hogy hosszabb távon szétosztva kell kifizetniük a közvetítőknek a díjait. A jutaléktömeget még csökkentheti az is , hogy az MNB május vége felé kiadott ajánlásában maximalizálta a nyugdíjcélú biztosításoknak a tekintetében a teljes költségmutatót.

A visszaesés a folyamatos díjas és életbiztosításokat érintette, az egyszeri díjas biztosítások száma növekedett. Ráadásul a szerződésekben szereplő díjak is alacsonyak és nem mozdultak a jelenlegi árszintről. A későbbiekben mindenképpen látogasson vissza hozzánk, hogy minél több információt tudjon meg a jelenlegi helyzetről.