biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Évfordulós biztosítás megszüntetése

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

A biztosítók fontos szereplői az ember hétköznapjainak, a gazdaságnak, és a társadalomnak is. Fontos, hogy a számtalan kockázat, kiszámíthatatlan esemény, baleset, stb. esetén segédkezet nyújtsanak a károk rendezésében, illetve a helyreállításban. A biztosítók kínálatában minden kockázatra van valamilyen termék, valamilyen megoldás.

Lehetősége van az ügyfeleknek személyre szabott biztosításokat kötni, melyek akár az egyedi, sajátos, vagy akár a nem hétköznapi esetekre is megfelelő védelmet nyújt a kockázatokkal szemben. A biztosítások megkötésénél ajánlatos szakemberhez fordulni, akik segítenek az embernek eligazodni az aktuális kínálatban, illetve akciókban. Ahogyan szabályai vannak a biztosítások megkötésének, úgy a megszüntetésüknek is. Ismerjük meg most az évfordulós biztosítások megszüntetése, milyen módon lehetséges.

Jellemzően az évfordulós biztosítások között találjuk a kötelező felelősségbiztosítást, a cascót, és a lakásbiztosításokat. Megszűntetésüknek, illetve megszűnésüknek több módozata is van. Az egyik lehetőség az, amikor biztosítót akarunk váltani, ami az évfordulókor lehetséges. Fontos tudni, hogy a felmondó nyilatkozatnak az évforduló előtt legalább 30 nappal be kell, hogy érkezzen a biztosítóhoz. Magának a nyilatkozatnak a társasághoz való eljuttatásának több módja is van, mint például személyesen, postán, illetve faxon. A felmondó nyilatkozatok jellemzően letölthető a biztosítók portáljáról. Az évfordulós biztosítások megszűnésének következő lehetősége lehet az érdekmúlás állapota. Ez többnyire abban az esetben fordul elő, amikor a biztosított tárgy adás-vétel tárgya lesz, illetve gépjárműveknél abban az esetben is, ha végleges kivonásra kerül a forgalomból. Adás-vétel esetén természetesen új biztosításkötésre kerülhet sor, de már az új tulajdonos nevére.

Megszűnhetnek továbbá a fenti biztosítások díjnemfizetés miatt is. Ebben az esetben nem szűnik meg azonnal a biztosító részéről a kockázatviselés, hanem kapnak a befizetéssel elmaradt ügyfelek 60 nap haladékot, amely idő alatt van lehetőségük rendezni az elmaradt befizetéseket. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a biztosítások megszűnnek. A kötelezőbiztosítás díjnemfizetéssel való megszűnése azt vonja maga után, hogy a 60 nap letelte után a megszűnő biztosítással együtt a gépjármű is kivonásra kerül a forgalomból, és mindaddig nem lehet azt használni, amíg az újrakötés meg nem történik. Ebben az esetben a gépjármű üzembentartójának arra is számítania kell, hogy az új biztosítás megkötésekor fedezetlenségi díjat kell fizetnie a fedezetlenségi időszakra. A casco és a lakásbiztosítás esetében a kockázatviselés szűnik csak meg, illetve mindhárom esetben jogosult a díjhátralékot behajtani a biztosító, akár bírósági úton is.

Fontos, hogy tisztában legyünk, a biztosításainkkal kapcsolatos szabályokkal, mert így számtalan kellemetlenségtől, illetve anyagi veszteségtől mentesülhetünk.