biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Forgalomból ideiglenesen kivont autóra kell adót fizetni?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 4 votes
Thank you for rating this article.

A gépjárműadót mindig egy évre fizetjük, két részletben. Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy a forgalomból ideiglenese kivonat autóra kell-e adót fizetni? Amikor a gépjármű ideiglenese kivonásra kerül, magánszemély esetében nem kell adót fizetni. Az ideiglenes kivonást az illetékes okmányirodában lehet elintézni, az iroda pedig hivatalból értesíti az önkormányzati adóhatóságot a változásról.

Mások a szabályok azonban a céges autók esetében. Amennyiben a cégautó adót tulajdonosként fizetik, ez a fizetési kötelezettség az ideiglenes forgalomból való kivonás idején is fennáll. Így a cégek költségeiket nem nagyon tudják csökkenteni azzal a megoldással, ha flottájukból egy két gépkocsit ideiglenesen kivonatnak, legfeljebb az egyéb fenntartási kiadásokat lehet megtakarítani, de az adót fizetni kell. A cégautó adó fizetési kötelezettség csak abban az esetben szűnik meg, ha a gépkocsit eladják, vagy véglegesen kivonják a forgalomból.

A forgalomból ideiglenesen kivont gépjárművek nem vesznek részt közúti közlekedésben, így sem gépjármű biztosítást, sem gépjárműadót nem kell erre az időszakra fizetnie a tulajdonos, vagy üzembentartó magánszemélynek. Lényeges, hogy az ideiglenes kivonás ténye a forgalmi engedélybe bejegyzésre kerüljön. Fontos azonban tudni, hogy amikor a gépjárművet forgalomba visszahelyezik, akkor ezzel egy időben már érvényes kötelező biztosítással is rendelkezni kell.