biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjármű átírás nyomtatvány letöltés és információk

Kérjük értékeljen minket...
4.75 of 5 - 4 votes
Thank you for rating this article.

gepjarmu atiras nyomtatvanyA gépjármű átírás fontos adminisztratív kötelessége mindenkinek, aki gépjármű tulajdonossá válik, azaz, akinek gépjármű kerül a birtokába valamilyen módon, legyen az akár adás-vétel, ajándékozás, vagy örökség. Az gépjármű átírásának záros határidőn belül meg kell történnie.

A törvény rendelkezése szerint maximum 15 naptári napon meg kell történnie az átírásnak. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az eladónak is bejelentési kötelessége van, ami az ő esetében rövidebb, mintegy 5 napot ír elő a törvény. A törvény szankcionálja, ha az eladó, vagy a vevő nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségének. A vásárló esetében a büntetés összege lehet akár 30.000 Ft-os pénzbírság, illetve akár ki is vonhatják a gépkocsit a forgalomból.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!

Maga
az átírás nem abból áll csak, hogy bemegyünk az okmányirodába és egy kis adminisztráció és kész. Több előzetes dolognak teljesednie kell, mielőtt egyáltalán megjelenhetünk az okmányirodában. Többek között el kell végeztetni az eredetiségvizsgálatot, aztán meg kell kötnünk a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, be kell fizetnünk a vagyonszerzési illetéket, majd ha mindezek megvannak, akkor kezdődhet el a tulajdonképpeni átírás. Az okmányirodába vigyük magunkkal a törzskönyv, és a forgalmi árát is, melyek együtt 12.000 Ft-ot tesznek ki. Ezeken kívül a tulajdonszerzést igazoló okmányt, törzskönyvet, a régi forgalmi engedélyt, cégek esetén a személyi okmányokat, adószámot, személyi számot, cégkivonatot, és aláírási címpéldányt. Természetesen meghatalmazást, ha megbízott jár el az ügyben.

Költségszinten a már említett törzskönyv, illetve forgalmi 12 ezer Ft-os illetékén kívül számolni kell a következő kiadásokra. A vagyonszerzési illeték mértéke függ az autó korától, és a teljesítményétől. A másik nagyobb tétel az eredetiség vizsgálat díja, amely 17.000 és 22.000 Ft között változhat jellemzően. Az utolsó költség a kötelező biztosítás. A gépjármű átírás nyomtatvány beszerezhető az okmányirodákban, vagy letölthető azok honlapjáról, illetve még egyszerűbben gépjármű átírás nyomtatvány, azaz adásvételi, vagy tulajdonjog átruházási szerződés – letöltés ITT.