biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjármű kölcsönadás szabályai, tudnivalói

Kérjük értékeljen minket...
4.86 of 5 - 213 votes
Thank you for rating this article.

Gépjármű kölcsönadás 2023 - 2024 évi tudnivalói - A épjármű kölcsönadásnak van egy hivatalos formája, amit nem nagyon ismernek legalábbis nem sokan. Az egyik ok az, hogy elég kevés ember adja kölcsön autóját ráadásul, ha kölcsön is adja, akkor nagyon kevés időre teszi ezt meg. Viszont mindenképpen előnyös tisztában lenni a kölcsönadási szerződéssel és annak fogalmával. Érdekes tény, hogy minden helyzetben írnunk kellene kölcsönadási szerződést még akkor is, hogy ha csak egészen rövid időre adjuk oda valakinek az autót. Persze ez fölösleges lépésnek tűnik, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy bármikor igazoltathatja a rendőr azt a személyt, akinek mi kölcsönadtuk a gépjárművet, pedig nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mik is a gépjármű kölcsönadás szabályai, tudnivalói.

Soha nem lehet tudni, mert mi van akkor, hogy ha csak egy kicsit halad az autóval és igazoltatják az illetőt. Ha oda adja az iratokat, akkor elég könnyen kiderül, hogy nem a gépjármű tulajdonosa vezeti az autót és abból nagy baj lehet. Hogy ha nincsen kölcsönadási szerződés írva, akkor a rendőrnek nem kell elhinni azt, hogy önnek kölcsönadták az autót. Tehát mindenképpen előnyös elgondolkozni azon, hogy írjon-e kölcsönadási szerződést vagy sem. Ilyenkor a rendőr két dolgot tesz vagy megnézi, hogy az adott gépjármű nincs-e körözés alatt, esetleg nem lopták-e el és ha nem, elengedi vagy megkéri az igazi tulajdonost, hogy menjen oda és igazolja az ön állítását. Ezen dolgokat elkerülvén érdemes kölcsönadási szerződést írni, hogy semmiképp se kerülhessünk kellemetlen helyzetbe.

Ez a szerződés csak a tulajdonos és azon személy között köthető meg, aki ténylegesen vezetni fogja az adott gépjárművet, máskülönben büntetést vonhat maga után. Mindenképpen érdemes beleírni a szerződésbe, hogy egyszer vagy többször használja az illető gépjárművünket. Rövid időnél nem érinti a kölcsönzőt a kötelező biztosítás, de hosszabb időre már bérleti díj is felszámolásra kerülhet. Ez tartalmazza a kötelező biztosításnak a díját, a súlyadót és a cascót is. A másik fontos pont, hogy a kölcsönvevőnek vállalnia kell a felelősséget azért, hogy ha az ő ideje alatt bekövetkezik valamilyen baleset.