biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjármű kölcsönadási szerződés formanyomtatvány letöltése

Kérjük értékeljen minket...
4.39 of 5 - 172 votes
Thank you for rating this article.

gepjarmu kolcsonadasNem túl közismert dolog a gépjármű kölcsönadás hivatalos formája. Egyrészt azért sem, mert viszonylag kevesen adják kölcsön az autójukat, és ha meg is teszik rendszerint nagyon rövid időre, gyakran csak egy út erejéig. Mégis nem árt, ha ismerjük, hogy a gépjármű kölcsönadási szerződés formanyomtatvány letöltése, autó illetve motor esetében hogyan lehetséges. A kiindulópont az a tény, hogy kölcsönadási szerződést minden esetben írni kellene, még akkor is, ha csak egy rövid útra kéri el valaki az autónkat. Fölöslegesnek tűnik természetesen, de soha nem lehet tudni, hogy mikor igazoltatja a rendőrség a kölcsönvevőt.

Ismerje meg ide kattintva a gépjármű kölcsönadásának szabályait!

Lehet, hogy csak egy utcával megy arrébb, és máris igazoltatják. Az okmányok bemutatásánál hamar kiderül, hogy nem a tulajdonos ül a volánnál, és a rendőr első kérdése lesz, hogy milyen jogon vezeti a más autóját. Amennyiben nincs kölcsönadási szerződés, akkor a rendőr nem köteles elhinni, hogy legálisan van az autó a sofőrnél. Egy ilyen helyzetben a rendőr két dolgot tehet. Jó esetben leellenőrzi, hogy az autó nincs-e körözés alatt és elengedi az illetőt, vagy kötelezi a tulajdonos megjelenését, és igazolását arra nézve, hogy az autót az ő beleegyezésével vezeti más. A felelősségre vonást így a tulajdonos sem kerülheti el. A kellemetlenségek elkerülése végett tehát érdemes egy kölcsönadási nyomtatványt kitölteni.

Szerződés letöltése itt!

A kölcsönszerződés csak a tulajdonos és a között a személy között köthető, aki valóságosan is vezetni fogja az autót. Fontos, hogy fel legyen tüntetve, hogy egy alkalomra, vagy többszöri használatra, illetve eseti, vagy tartós használatra vonatkozik a szerződés. Természetesen rövidebb szerződési idő esetén a kötelező biztosítás nem érinti a kölcsön vevőt, a casco is csak abban az esetben, ha szerződésben fel van tüntetve a vezetők köre. Hosszabb időre történő kölcsönadás esetén bérleti díj kerülhet felszámításra, amely jellemzően tartalmazza a kötelező biztosítás díját, a súlyadót, és a casco díját is. A szerződésnek tartalmaznia kell azt a kitételt is, hogy amennyiben a kölcsön vevő autó használata alatt bekövetkező minden „eseménnyel” kapcsolatban vállalja a felelősséget. Gépjármű kölcsönadási szerződés formanyomtatvány letöltése, autó-motor esetén is oldalunkon. Szükség esetén jó, ha kéznél van egy ilyen nyomtatvány. Mindenki érdeke az, hogy a szabályokat betartsák, és a kínos helyzeteket elkerüljék.