biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjárműadó - Törvény és a mértéke

Kérjük értékeljen minket...
4.55 of 5 - 101 votes
Thank you for rating this article.

A gépjárműadó 2020/2021 év viszonylatában egyelőre legalábbis úgy néz ki, hogy nem változik, a gépjárműadó törvény alapján ezt a fajta adót minden gépkocsi tulajdonosnak, illetve üzembentartónak meg kell fizetnie akár cégként, akár magánszemélyként. A gépjárműadó kivetése és beszedése a lakhely szerinti önkormányzat hatáskörébe fog tartozni ez után is. Az a tulajdonos, vagy üzembentartó akinek nincs állandó bejelentett lakóhelye, az az aktuális tartózkodási helye szerinti önkormányzat adóosztályára kell befizesse a gépjárműadót 2020 sőt 2021 években is.

A régen súlyadó névvel bevezetett gépjármű adó befizetése alól azok lehetnek csak kivételek, akiknek a tulajdonában négykerekű segédmotor, munkagép, lassú jármű van, vagy DT, CD, CK és Z rendszámú gépjármű üzembentartói. A gépjárműadó mértéke a törvény szerint kerül megállapításra és kivetésre. A számítás, illetve az adó alapját a hatósági nyilvántartásban szereplő teljesítmény adja motorkerékpár és személyautó esetén.

Ennek alapján tehát a gépjárműadó mértéke így néz ki:

  • a gyártási évben és az azután következő 3 naptári évben: 345 Ft/kilowatt
  • a gyártás évét követő 4-7. naptári évben: 300 Ft/kilowatt
  • a gyártás évét követő 8-11. naptári évben: 230 Ft/kilowatt
  • a gyártás évét követő 12-15. naptári évben: 185 Ft/kilowatt
  • a gyártás évét követő 16. naptári évben, valamint az azt követő naptári években: 140 Ft/kilowatt

A gépjárműadót természetesen 2020 és 2021 években is meg kell fizetni az autóbuszok, a motorkerékpárok, a pótkocsik és félpótkocsik, valamint a nyerges vontatók üzemeltetésekor is. A gépjárműadó fizetés alól felmentést kapnak a kiskorú mozgáskorlátozottal egy háztartásban élő, őt szállító hozzátartozó, a súlyosan mozgáskorlátozott személyek, de tudni kell, hogy ez a felmentés csak akkor jár, ha a gépjármű motorja 100 kW teljesítményt alatti.

Nem változnak az előírások azon a téren sem, hogy a gépjárműadó törvény és mértéke a jövőben is kemény szabályok közé szorítja a cégautó adót is, hiszen tudjuk, hogy már az elmúlt évben szigorodtak az ide vonatkozó rendelkezések, a cégautók adóját már nem a köbcentiméter alapján határozzák meg, hanem a teljesítmény a mérvadó, valamint fontos szempont az autó környezetvédelmi besorolása. A cégautó adó esetében ráadásul meg van húzva az alsó határ, így az adónem nem lehet kevesebb, mint 7700 Ft/hónap, ezzel szemben a maximum akár 33.000 Ft-ra is rúghat havonta.