biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Hány éves kortól lehet valaki autótulajdonos?

Kérjük értékeljen minket...
4.89 of 5 - 75 votes
Thank you for rating this article.

Rengeteg előírásnak kell megfelelni, amikor egy gépjármű adás-vétel folyamán szeretnénk mindent a törvényi előírásoknak megfelelően elvégezni. Az adminisztráció mellett fontos a fizetni valók betartása is, és ekkora adminisztrációs sűrűben és kötelezettségek tengerében jó, ha egyetlen kérdés mellett sem siklunk el. Érdemes mindent alaposan tanulmányozni, és mindent a legapróbb részletekig megismerni, mint például azt, hogy hány éves kortól lehet valaki autótulajdonos?

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A gépjármű átíratásnak
, azaz a tulajdonjog bejegyzésnek rengeteg előírása van. Ezeket az okmányokat és bizonyító erejű magánokiratokat időben kell benyújtani, az illetékek megfizetésével egy időben, mert ezeknek az elmulasztása büntetést jelenthet. Ezért tartjuk fontosnak, hogy mindenki megismerje az átíratáshoz szükséges dokumentumokat:

Az okmányirodában biztosan le kell majd adni a tulajdonszerzési dokumentumot (gépjármű adásvételi szerződést), az új üzembentartó nevére megkötött kötelező felelősség biztosítás szerződést, a forgalmi engedélyt, az előzetes eredetiség vizsgálat elvégzését igazoló dokumentumot, és a vizsgálat eredményét, törzskönyvet, valamint a vagyonszerzési illeték befizetését igazoló csekket (okmányiroda adja). Ezeken felül a személy azonosságot igazoló dokumentumokat is biztosan el fogják kérni az átíratás folyamán. Fontos, hogy amennyiben az új tulajdonos jogi személy, úgy a fentieken kívül feltétlenül be kell mutatni a cégkivonatot, aláírás címpéldányt, és meghatalmazást a cégvezetőtől az eljárás lefolytatására amennyiben nem személyesen intézi.

A gépjármű átíratás folyamatát bármely okmányirodában el lehet intézni. Lényeg, hogy a fent említett dokumentumok és fizetni valók időben a rendelkezésre álljanak. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben kiskorú természetes személy a járműtulajdonos úgy törvényes képviselője vagy a törvényes képviselője által meghatalmazott (megbízott) személy járhat el.