biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Honnan lehet beszerezni eredeti gépjármű tulajdonjog átruházási szerződést?

Kérjük értékeljen minket...
4.67 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

Az autók adás-vételében az elmúlt időszakban jelentős mértékben voltak visszaélések, melyek ellen a jogalkotók folyamatosan küzdenek. Szigorítják az átíratás szabályait, központi nyilvántartásokat vezetnek be, melyek alapján igyekeznek a kétes eredetű gépjárműveket kiszűrni a forgalomból, és folyamatosan szigorítják az adminisztrációt is. Mivel nem vásárolunk minden nap autót, érdekes lehet, hogy a legutóbbi vásárlás óta miben változtak a feltételek, honnan lehet beszerezni eredeti gépjármű tulajdonjog átruházási szerződést?

A gépjármű tulajdonjog átruházási szerződés, azaz az adás-vételi szerződés az elmúlt években alaposan megváltozott. Ma már az okmányirodai ügymenetben sem fogadnak el akármilyen papírt, így amennyiben lehetősége van rá érdemes az okmányirodában beszerezni az okiratot, vagy az okmányiroda honlapjáról letölteni azt. Ezzel talán sikerül olyan papírral mennie, amit biztosan el fognak fogadni Öntől.

A gépjármű tulajdonjog átruházási szerződés egyebek mellett feltétlenül tartalmazza a gépkocsi legfontosabb adatait, mint a forgalmi rendszám, alvázszám, motorszám, jármű gyártmánya típusa, forgalmi engedély száma, valamint a törzskönyv száma. Ezen felül feltétlenül kell tartalmaznia az eladó, és a vevő legfontosabb adatait akár magánszemélyről, akár jogi személyről van szó. Az egységes adatokon felül jogi személy esetén szükséges a cégjegyzék szám, és a képviselő adata is. A szerződés ezen felül tartalmazza, hogy a gépjármű műszaki állapotát megvizsgálták, és a szerződést csak ezt követően írták alá. Fontos, hogy szerepeljen a szerződésen az aláírás dátuma, az érvénybe lépés dátuma, és a birtokba vétel dátuma is. A jelenlegi szabályozás értelmében az adás-vételi szerződésnek négy egymástól el nem térő eredeti példányban kell készülnie.