biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Honnan tudom meg a bonus malus besorolásomat?

Kérjük értékeljen minket...
4.02 of 5 - 59 votes
Thank you for rating this article.

honnan tudom meg a bonusz besorolasomatMindenkinek, aki gépkocsi tulajdonos, vagy üzembentartó nagyon fontos, hogy tudja, hogy is működik a kötelező biztosítással összefüggő bonus malus besorolás. feltétlenül tisztában kell lenni például a bonus rendszerben létező díjkedvezmények sorával, valamint azzal is, mekkora többlet díjat jelent a malus rendszerbe való átkerülés. Érdemes például tudni azt is, hogy a bonus malus rendszer az egyes biztosítóktól függetlenül teljesen egyformán működik minden társaságnál, tehát nem a biztosító határozza meg, hogy melyek azok a Kgfb biztosítások, amelyek a rendszerbe sorolhatók, hanem ezt egy ide vonatkozórendelet szabályozza. Ez alapján a bonus malus kiterjed az autóbuszokra, a személyautókra, a teherautókra és vontatókra, a motorkerékpárokra, valamint a mezőgazdasági vontatókra kötött kötelezőkre is. Kivétel a lassú jármű, valamint a segédmotoros kerékpár.


 
Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.


Fontos kérdés, hogy honnan tudom meg a bonus malus besorolásomat? Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kötelező biztosítás megkötésekor az adott biztosítónak minden fontos adatot szükséges megadni, amely befolyásolhatja a bonus malus besorolásunkat. Ezen felül nyilatkozatot kell adni arról, hogy melyik biztosítónál volt előzőleg szerződésünk, ha volt, sőt meg kell adni az előző társaságnál melyik bonus malus szinten voltunk nyilvántartva. ha esetleg a szerződéskötés időpontjában nem tudjuk bármely ok miatt megadni az előző besorolásunkat, akkor az új kötelező megkötésekor az A00 szint kategóriába sorol be a társaság minket. Ez a rendszer alapkategóriája, másként az alapdíjas szint, amelybe azok a szerződő felek kerülnek, akik újonnan kötnek szerződést, vagy a fentiek szerint, akiknek nem azonosítható be a bonus malus kategóriájuk.

A következő kategória a B001-B10, mely kategóriába az új szerződés megkötése utáni évfordulókor lehet feljebb lépni, így kerülhetünk a bonus osztályba. Ez már azonban feltételhez kötött, mégpedig az léphet feljebb ebbe a csoportba, aki az úgynevezett megfigyelési időszak során megfelel ezeknek az elvárásoknak, vagyis kármentes marad és minimum kilenc hónapja rendelkezik már kötelező biztosítási szerződéssel.

Az M01 – M04 fokozatban már elvárás, hogy hányszor és milyen járművel okoztunk kárt. Például, amennyiben motorral, vagy személyautóval okozunk káreseményt, akkor az élő besorolási szinthez képest azonnal két osztályt esik a fokozatunk, két db károkozás után pedig hat osztállyal lejjebb sorol minket a biztosító. A szabályozás alapján azok az ügyfelek kerülnek ebbe a legszigorúbb kategóriába besorolásra, akik a megfigyelési időszak során minimum négy alkalommal okoztak kárt. Autóbusz, mezőgazdasági vontató, vagy tehergépjármű által okozott káresemény során a besorolásunk minden károkozás után egy fokozattal lejjebb esik.

Gyakran hangzik el a kérdés, hogy honnan tudom meg a bonus malus besorolásomat, erre nem olyan bonyolult a válasz. Ha biztosítót vált és új társasággal köt új kötelező biztosítási szerződést valaki, akkor a felmondással egy időben ebben a levélben kérni kell az előző biztosítótól, hogy küldjék meg a jelenlegi bonus malus besorolást és a következő szerződés megkötésénél a megadott adatok között már ezt is tudjuk ismertetni az új biztosítóval.  Váltás előtt ezt érdemes valóban már a felmondással együtt intézni, mivel ha ennek az adatnak a birtokában vagyunk, akkor az internetes váltás során már meg is tudjuk adni a kötelező biztosítási kalkulátornak a besorolásunkat és így nem marad nyitott kérdés ahhoz, hogy a program könnyedén ki tudja számítani az újonnan kötendő kötelező biztosítási díjunkat.

Annak érdekében, hogy a bonus malus fokozat terén ne lehessen tévedés, vagy bármilyen félreértés, nagy segítséget jelent, hogy manapság már ezt a besorolást a központi nyilvántartásból is meg lehet tudni, és élve ezzel a lehetőséggel a biztosítók ezt ilyen úton le is tudják ellenőrizni új szerződéskötés során.