biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Károkozói pótdíj - Mértéke, mit jelent, hogy kerülhető el?

Kérjük értékeljen minket...
4.95 of 5 - 132 votes
Thank you for rating this article.


Károkozói pótdíjKárokozói pótdíj - Amennyiben a biztosítási évben autósként kárt okozunk másoknak, számíthatunk arra, hogy a biztosítók károkozói pótdíjat fizettetnek velünk. A károkozói pótdíjjal megtoldott kötelező gépjármű felelősségbiztosítás akár háromszorosa is lehet az eredetileg kiszabott alapdíjnak, és akkor is kivetik, ha a kárt okozó visszatérítette biztosítójának a kártérítést. A pótdíjjal megemelt kgfb díj mértéke sok mindentől függ: életkortól, lakhelytől, bónusz besorolástól, a károkozás gyakoriságától és számától.


Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.


Ha a biztosított 1 károkozásért felelős az évfordulót követő biztosítás évében, a bónusz besorolása tehergépjármű esetén 1, személygépjármű esetén 2 díjosztállyal kerül hátrébb. A visszasorolást abban az esetben lehet elkerülni, amennyiben a biztosító által kifizetett kár összegét megtérítjük a biztosítónknak. Amennyiben nem, a bónusz besorolásunk visszasorolása borítékolható. Attól függetlenül, hogy kifizetjük e az okozott kárt vagy sem, a biztosító társaságok kiszabnak a kárt okozó félre úgynevezett károkozói pótdíjat is, amely biztosítóként ugyan eltér, de akár 300% pótdíj is lehet, ráadásul a büntetés 5 éven keresztül tart.

Hogy mi lehet ebben a helyzetben a megoldás? Biztosítási évforduló váltáskor érdemes megkeresni a legkissebb károkozói pótdíjat kérő biztosítót. Biztosítóváltással mérsékelhetjük a kivetett díj mértékét, vagy akár üzembentartó vagy tulajdonos váltással is megoldható a probléma, sőt egyenes ági rokonok között ráadásul illetékmentesen.