biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Ki jogosult a Próbarendszám használatára?

Kérjük értékeljen minket...
4.67 of 5 - 18 votes
Thank you for rating this article.

Az elmúlt időszak alatt nagyon sokan érdeklődtek a P rendszámozás iránt. Ebben a cikkünkben megtudhatják, hogy mit is jelent ez a kifejezés. Ez a kifejezés a próba rendszámnak a rövidítése, ezt olyan cégek igényelhetik, akik a Magyarországon forgalomból kivont járműre akarják rakni és megfelel a közúti közlekedés szabályainak. Ez a rendszám arra szolgál, hogy mozgassák a Magyarországon forgalomból kivont gépjárműveket, valamint a külföldről behozott gépjárművek szervizbe vagy javításra viteléhez lehetséges használni.

Most megtudhatjuk, hogy milyen feltételei vannak a Próbarendszám igénylésének. Azoknak a szervezeteknek vagy cégeknek kell kiadni kérésre a Próba rendszámot, akik autókereskedelemmel foglalkoznak. A javítás alatt vagy kereskedelmi céllal mozgatott autók használatához szükséges a P rendszám és ezen rendszámok felhelyezése. Ezzel ideiglenesen részt vehet a jármű a közlekedésben. Ezt évente lehet igényelni és bérleti díjat kell fizetni érte. Az, aki igényli a próbarendszámot, nem engedheti át másnak a jármű használatát.

Tehát a lényeg, hogy csak olyan cégek alkalmazhatják a Próbarendszámot, akiknek erre engedélyük van. Nem szabad továbbadniuk vagy eladniuk a rendszámot, mert súlyos büntetés lehet a vége. Visszaélés miatt nagyon sok P rendszámot vontak már vissza. Azon cégek, amelyek megfelelnek a feltételeknek, körülbelül évente 200-220.000 forintot fizetnek, hogy bérbe vehessék a Próbarendszámot. Tehát ennek van egy fix bérbeadási összege. Vigyázni kell, ugyanis sokszor 5-6 ezer forintért szokták ezeket bérbe adni olyan embereknek, akiknek nincsen és mindezt mindenféle engedély nélkül, amit nem szabad megtenni.

Ez súlyos büntetést vonhat maga után, de nem csak a bérbeadót, de a bérbe vevőt is sújthatja a büntetés, így nem árt vigyázni és mindig megbizonyosodni arról, hogy milyen helyzetek keletkezhetnek. A továbbadás ugyanis mindenképpen bűncselekménynek számít és nagy baj is lehet belőle. Hogyha nem tudod mi a megoldás és nem szeretnél bajba kerülni, akkor itt van egy két tipp. Köss megbízási szerződést olyan cégekkel, amelyek rendelkeznek ezzel a bizonyos P rendszámmal, vagy kérj tréleres szállítást és akkor le van tudva a gond. Igaz ez is pénzbe kerülhet, de legalább nem követünk el bűncselekményt ezekkel a megoldásokkal.

Tehát nem árt óvatosnak lenni, hiszen átverhetnek és becsaphatnak minket ráadásul úgy, hogy mi jöhetünk belőle ki rosszul. Ennek a dolgoknak a fényében szigorítottak a Próbarendszámmal való ügyek intézésein. Így elkerülhetőek a problémák és mindenki megnyugodhat, főként, ha megfogadja a tanácsainkat, mi szerint keressen más megoldást gépkocsija szállítására vagy mozgatására amennyiben nem jogosult a P rendszámra, hogy bajba kerüljön.