biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kombájn, traktor kötelező biztosítás és géptörés biztosítás

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.


A koronavírus járvány a mezőgazdasági vállalkozási tevékenységek folytatására is hatással volt, függetlenül attól, hogy a járvány ideje alatt is gőzerővel folyamatosan folyt a mezőgazdasági termelői tevékenység.

A géptörési biztosítást a termelőgépek és berendezések „cascójaként” is értelmezhető, azzal a különbséggel, hogy bővebb fedezettet nyújt a gépjármű cascóhoz képest, mivel kiterjed a balesetben bekövetkező károkon túl, az elemi károkra, és az anyaghibákból eredő károkra is. A gépbiztosítások fontossága vitathatatlan, akár a meglévő vállalkozásban használt kombájn által az aratás során felszedett és a rendszerbe bekerült kövekkel okozott milliós károk lehetőségét említjük, akár a fejlesztések során a gépbeszerzésekhez a finanszírozók által előírt géptörés biztosításáról beszélünk.

A géptörési biztosítási díjak nagymértékben függnek a gép használatától, típusától, értékétől, a vállalt önrész mértékétől, a megkötendő szerződés hosszától, a biztosítási körbe bevont gépek számától, de jellemzően a gép értékének 5-12 ezreléke körül kerülnek megállapításra.

Gyakori jelenség, hogy a gépkereskedők és/vagy a finanszírozók a vételi szerződésbe belefoglalják a mezőgazdasági géptörési biztosítást, amely irreálisan magas 20-50%-al, de előfordul a normál értékhez képest dupla díjon, termelők részére történő értékesítés is. Tovább nehezíti a gazdálkodó helyzetét, ha határozott idejű (pl.: 5 évre szóló) szerződés születik, amely miatt az eredetileg megállapított magas díjak fizetésétől nem szabadulhatnak.

Az irreális magas biztosítási díjak kivédésének egyetlen eszköze, ha gazdák ajánlatot kérnek ebben az esetben, a megversenyeztetett biztosítok ajánlataiból, a legmegfelelőbb kerülhet kiválasztásra és legfőképp szem előtt tartják, hogy nem kötelező a kereskedőnél a biztosítási szerződés megkötése, az aláírt szerződésben az ilyen pont mellőzhető. Ugyanez a helyzet a kombájn, traktor, mezőgazdasági gépek kötelező biztosításával is, itt sem árt ugyanis jól körülnézni a lehetőségek között, mert az egyes biztosító társaságok akár 2-300%-os különbséggel adnak ajánlatot. Ez esetben is bízhat gyors segítségünkre.