Környezetvédelmi biztosítás

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Kérjük értékeljen minket...
még nem értékelték
Thank you for rating this article.

kornyezetvedelmi biztositasA környezetvédelmi biztosítás nem a legismertebb biztosítások egyike. Manapság- nem ok nélkül- egyre inkább előtérbe kerül a környezetvédelem. Nyilvánvaló, hogy ehhez nem kell magyarázatot fűzni, hiszen hallhatunk eleget erről a televízióban, illetve egyéb médiákban is. Természetesen önmagunk is tapasztalhatjuk ennek égető szükségességét, és nem kell feltétlenül bekapcsolni hozzá a televíziót. A környezetvédelem tipikusan egy olyan közösségi cselekedet, amelyet mindenki gyakorolhat, azaz mindenki tehet érte valamit. Nem elég arra várni, hogy majd az állam, vagy a cégek, esetleg a környezetvédelmi aktivisták majd megcselekszik helyettünk. Ez egy globális feladat, amely az egész emberiség életét, illetve élőhelyének minőségét befolyásolhatja. Az állami szerepvállalás egyik szegmense a törvényalkotás, amely segítségével a gazdasági szervezeteket is kötelezheti a tudatosabb környezetvédelemre, akár úgy is, hogy egyes esetekben biztosítás megkötésére kötelezi őket. Ilyen rendelet például a 2012. évi hulladékokról szóló CLXXXV. törvény, amelyben, egyes gazdasági szervezeteket környezetvédelmi biztosítás megkötésére kötelezi. Mit is lehet tudni róla?

Online árajánlat kérés

Az állam azokat a gazdasági szervezeteket, amelyek egy meghatározott mennyiséget elérő hulladékot hoznak létre, illetve képződik a telephelyükön, környezetvédelmi biztosítás megkötésére kötelezi. Ennek szükségességének bizonyítására elég, ha a közelmúltban történt vörös iszap katasztrófára gondolunk. A MAL-nak óriási összegeket kellett kifizetni a környezet helyreállítása érdekében. A hulladék mennyiségét rendelet állapítja meg, mégpedig a 440/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet. Eszerint azoknak a gazdasági szervezeteknek kell környezetvédelmi biztosítást kötni, illetve azok kötelezhetők adatszolgáltatás teljesítésére, amelyeknek a telephelyén tárolt hulladék meghaladja, veszélyes hulladék esetén a 100 kg-ot, nem veszélyes hulladék esetén a 2000 kg-ot, és végül nem veszélyes bontási-építési hulladék esetén az 5000 kg-ot.

Az előzőeken kívül kötelező környezetvédelmi biztosítást kötniük azoknak a gazdasági szervezeteknek is, akik mástól hulladékot vesznek át, tárolás, kezelés, szállítás céljából, illetve az 1013/2006/EK rendeletben meghatározott célból Magyarország területére hulladékot hoznak be, visznek ki vagy szállítanak át. Nyilvánvalóan a környezetvédelmi biztosítási kötelezettség, egy szükséges előírás, de ugyanakkor a másik oldalt tekintve azt is látni kell, hogy annak költsége tovább nehezíti azoknak a vállalkozásoknak a költségeit, terheit, amelyek hulladékgazdálkodással foglalkoznak. Fontos tehát, hogy egy törvény, vagy rendelet megalkotásakor az általa érintett szervezetek érdekeit, és lehetőségeit is fegyelembe vegyék.  

Kérdése van? Tegye fel nekünk! Szakértőnk rövidesen megválaszolja.

Segíthetünk?

Elakadt? Kérdése van,
biztosítás kötéssel kapcsolatosan?
Hívjon! -
06-70-7030-860