biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás baleseti adóval

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

2012 januárjától már a kötelező biztosítás baleseti adóval együtt fizetendő. Igaz, hogy a biztosítók igyekeztek annyival csökkenteni díjaikat, amennyivel a baleseti adó megnöveli a fizetnivalót ( ez az állítás csak az év végi díjakra igaz! ), így a kötelező biztosítás baleseti adóval most hozzávetőlegesen annyiba kerül, mint eddig csak maga a kötelező biztosítás. A különadót határidőre történő befizetése nagyon fontos, hiszen ha nem történik meg a befizetés időre, ebben az esetben adótatozás keletkezik.

A baleseti adó beszedése, az adóhatóság felé történő bevallása és befizetése a biztosító kötelezettsége, és mivel természetesen a biztosító társaságok az ügyfelek helyett nem kívánják megfizetni, de megelőlegezni sem az adót, ezért a beérkezett befizetett díjakból első alkalommal a baleseti adót fizetik ki, a fennmaradó pénzösszeg pedig előfordulhat, hogy nem fedezi magát a kötelező biztosítási díjat. Ilyenkor, ha valaki kicsúszik a 60 napos türelmi időből is, a szerződése automatikusan megszűnhet. Amennyiben a szerződő utólagos befizetéssel a jogviszonyát helyre szeretné állítani, azzal együtt a baleseti adót is meg kell fizetnie visszamenőlegesen is. A legegyszerűbb megoldás az, hogy annyi pénzt kell befizetni minden esetben, amely fedezi a kötelező biztosítás baleseti adóval együtt számított összegét.

Az eddig tapasztalatok szerint azt látni, hogy rosszul járnak azok az autósok, akik eddig nem fizették meg a baleseti adót, sokuknak törlődött a szerződése. Ráadásul nem megoldás a biztosítóváltás – ez nem mentesít az elmaradt adó megfizetése alól – hiszen az adatokat egy központi nyilvántartás rendszerezi. Aki nem rendezte a kötelezi biztosítás baleseti adóval növelt díját időben és e miatt szerződését felbontották, ha új szerződést köt, akár az alapdíj kétszeresére is számíthat az új biztosítónál, mivel nem csak az elmaradt kötelező biztosítás baleseti adóval megemelt összegét kell megfizetni, de még a fedezetlenségi díjat is rendezni kell.