biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás első díj fogalma és jelentése

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

A biztosítások szerepe egyaránt fontos a gazdasági élet területén, illetve az egyén életében is. A gazdaság szereplői a biztosítások révén nem kell, hogy a tőkéjük egy jelentős hányadát tartalékképzésre használják, amely lehetővé tenné számukra egy esetleges káresemény miatt bekövetkező csődhelyzet elkerülését.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Egy ilyen helyzet bekövetkezése esetén a biztosító által fizetett kártérítésből megoldható a helyreállítás, az újjáépítés. Így a felszabaduló tőkét a vállalkozások fejlesztésekre, bővítésekre, beruházásokra tudják használni, amely a gazdaság motorja. Az egyének esetében pedig jellemzően nincsenek képezve olyan megtakarítások, amelyek egy káresemény bekövetkezése esetén lehetőséget adnának az újra kezdésre, vagy a helyreállításra.

A fentiek igazak a kötelező felelősségbiztosításnál is, hiszen sok esetben a kárt elszenvedő félnek esélye sincs arra, hogy a megsérült gépjárművet megjavíttassa, mert sokan örülnek, ha a benzint meg tudják fizetni. Ebben az esetben segít a kötelező biztosítás, amely a károkozó helyett állja a kockázatot, és az esetleges kártérítés összegét kifizeti a vétlen fél számára. Ebből következően önrész sincs ennél a biztosításnál, hanem a biztosító teljes mértékű fedezetet vállal. A biztosító érdeke, hogy minél kevesebb baleset történjen, ezért az un. bonus-malus besorolás segítségével jutalmazza, vagy bünteti az díjazáson keresztül az üzembentartókat. A gépkocsik kategorizálása a teljesítményül alapján történik. A díjfizetés választható havi, negyedéves, féléves, vagy éves ütemezés szerint. Lehet fizetni csekken, banki átutalással, inkasszóval. Természetesen a kötelező felelősségbiztosítás díját számtalan egyéb dolog is befolyásolja, mint például a különböző kedvezmények.

A kötelező biztosítás megkötése lehetséges személyesen, telefonon, vagy online módon. A biztosítás kötéséhez szükséges íratok a forgalmi engedély, az adásvételi szerződés, kármentességi igazolás, személyi igazolvány, adószám, jogosítvány. Magát a biztosítást nagyon rövid idő alatt meg lehet kötni. A kockázatviselés kezdete a szerződésben megjelölt dátum, illetve online kötés esetén az ajánlat elküldésének pillanata. A biztosítási díj a kockázatviselés kezdetétől illeti meg a biztosítót. A kötelező biztosítás első díj befizetésének az időpontja a biztosítási szerződés létrejöttének a pillanata, vagyis a kockázatviselés első napja. Online szerződés kötése esetén van lehetőség halasztott díjfizetéssel kötni a szerződést, ami azt jelenti, hogy 60 napon belül kell befizetni az első díjat. Arra azonban figyelni kell, hogy ne lépjük túl ezt az időpontot, mert akkor a szerződés automatikusan megszűnik. 

A biztosítás megszűnésének következményeiről ide kattintva olvashat többet!