biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás és gépjármű átírás új autónál

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

Kötelező biztosítás megkötése és a gépjármű átírása új autónál is minden alkalommal elvégzendő teendő. A szalonból sem jöhetünk ki úgy, hogy nincs érvényes kötelezőnk, hiszen attól pillanattól kezdve résztvevői vagyunk a közúti közlekedési forgalomnak. Kötelező biztosítást kötni tehát még akkor kell, mielőtt átvesszük új autónkat. Ennek egyik lehetséges módja, hogy az eladó kereskedőnél elvégezzük ezt, de ennek meg van az a nagy hátránya, hogy nincs választási lehetőségünk, lehet, hogy a felkínált biztosítás épp az egyik legdrágább módozat a piacon.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Lehetőség van azonban arra, hogy oldalunkon keresztül megkösse új autójára a kötelező biztosítást még az előtt, mielőtt elmenne átvenni a gépkocsit. Nem kell mást tenni, mint a honlapunkon igen egyszerűen használható kötelező biztosításkalkulátor programot elindítani és itt azonnal megtekintheti az összes vezető biztosító társaság ajánlatát,aktuális tarifáit. Nyugodtan böngészhet és választhat, majd részünkre kell adni egy alkuszi megbízást és máris átvállalunk minden ügyintézést.

Ilyen esetben, amikor még nem állnak rendelkezésre a gépkocsi fontosabb adatai, elég kitölteni egy adatlapot, melyen szerepel az autó alvázszáma és motorszáma. A rendszám megadását majd pótlólag elég lesz megadni, amikor az már ismert. A kötelező biztosítás új autónál úgy köthető meg, hogy az adatlapon kockázatviselési időpont kezdetének az adás-vétel napját lehet megjelölni.

Amikor megy átvenni az új autót, elég lesz, ha magával viszi az előzetes fedezetigazolást, ez elegendő ahhoz, hogy ha már az első úton esetleg egy igazoltatásba fut bele, igazolni tudja a kötelező meglétét. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy csak olyan gépjárműre köthető előzetesen kötelező biztosítás, melynek a forgalomba helyezése nincs függőben.

A másik nagyon lényeges dolog új autó vásárlásakor, az átírás kérdése. Ezt a vásárlástól számított 15 napon belül az okmányirodában kell intézni, és e folyamat során derül ki az is, hogy mekkora illetéket kell fizetni a vagyonszerzésért. A gépjármű átírás új autónál ma már nem a köbcenti szerint kerül kiszámításra, hanem a teljesítmény a mértékadó.

A teljesítmény alapján számított gépjármű átírás új autónál az alábbi táblázat szerint alakul:

gepjarmu atiras 2013 2014

A gépjármű átírás új autónál persze nem csak az átírási illeték költségével jár, összességében az alábbi kiadásokkal szükséges számolnunk:

  • kötelező gépjármű felelősség biztosítás díja
  • vagyonszerzési illeték: személygépjárműveknél 1890 cm3-ig 18ft/cm3 felette 24Ft/cm3, elektromos hajtólánccal ellátott gépjármű esetén minden kilowattóra 400Ft
  • forgalmi engedély kiállításaí6000.-Ft,
  • törzskönyv kiállításának díja 6000.-Ft,


A gépjármű átírásának ügyintézési idejét fontos betartani, mert annak ellenére, hogy a hatóság részéről a tulajdonjog bejegyzése ugyan rögtön megtörténik, sőt kiadják a forgalmi engedélyt is, ám amennyiben a rendszer késedelmet észlel, akkor megtörténhet, hogy a hivatal elég szép összegű bírságot szab ki a tulajdonos felé.