biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás felmondása 30 napon belül lehetséges?

Kérjük értékeljen minket...
4.83 of 5 - 30 votes
Thank you for rating this article.

Jellemzően a kötelezően előírt dolgok nem könnyen elfogadhatók az emberek számára, de a kötelező biztosítás szükségességéhez még sem férhet kétség. Bevezetése előtt a balesetekből eredő károk gyakran okoztak fizetési problémát a vétkes fél számára.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Egyrészt azért, mert anyagilag nem állt úgy, hogy kifizethesse az okozott kárt, másrészt gyakran nem is volt hajlandó elismerni a hibáját, és ezzel együtt a kártérítés megfizetését is megtagadta. A vita a két fél között gyakran a bíróságon dőlt el. Közben természetesen a vétlen félnek magának kellett a javítás költségeit megfinanszírozni, ha használni akarta az autóját. Minden gondot nem oldott meg a kötelező biztosítás sem, hiszen manapság is akadnak, akik ki akarnak bújni a felelősség elismerése alól, bár kártérítési kötelessége már nincs, de el akarja kerülni a bonus-malus rendszerben a visszasorolását, ami rendszerint díjemelkedéssel jár. 

Kötelező biztosítás nélkül nem vehet részt gépjármű a közúti forgalomban. Amikor az ember autót vásárol, akkor az, az első lépés, hogy meg kell kötni a kötelező felelősségbiztosítást. Tudni kell, hogy a kötelező biztosítás nem a gépjárműhez, hanem a személyhez, a tulajdonoshoz, illetve az üzembentartóhoz kapcsolódik. Nincs önrész, mint a casco esetében, azaz a teljes kockázatot a biztosító viseli. A kötelező biztosítás sajátossága, hogy baleset okozása esetén a biztosító nem a biztosított kárát téríti meg, hanem a vétlen félét. Ahhoz, hogy a saját kár is megtérítésre kerüljön, kell a casco. Jellemzően határozatlan időre köthető a kötelező biztosítás, bár van lehetőség határozott idejű kötésre. Ugyanakkor van egy évfordulója a biztosításnak, amikor lehetőség van biztosítót váltani, illetve a biztosítás rendes felmondására.

Arra a kérdésre, hogy a kötelező biztosítás felmondása 30 napon belül lehetséges-e, a válasz az, hogy nem, ugyanis a felmondó levélnek legalább 30 nappal az évforduló előtt be kell érkezni a biztosító társasághoz. Amennyiben később érkezik be, azt a biztosító nem köteles elfogadni. A felmondó levélnek tartalmaznia kell a szerződő adatait, a kötvényszámot, az autó rendszámát, aláírást, dátumot. Fontos tudni, hogy amennyiben időben felmondja a szerződést, úgy az új szerződés megkötésére a fordulónapig van ideje. Tehát ne feledjük, hogy 30 napon belül nem lehet felmondani a kötelező biztosítást, kivéve azokban az esetekben, amelyek nem esnek a rendes felmondás kategóriájába, mint például az érdekmúlás. Figyeljünk az évforduló dátumára, és lépjünk időben, ha biztosítót szeretnénk váltani.