biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás jogosítvány nélkül is megköthető?

Kérjük értékeljen minket...
4.40 of 5 - 5 votes
Thank you for rating this article.

Biztosítás biztonság, mondta a régi reklámszöveg, amin el kell gondolkodni mindenkinek, aki szeretné magát a lehetőségeihez mérten függetleníteni a véletlenektől, a balesetektől, és egyéb nem várt eseménytől. Az ember tisztában van azzal, hogy bizonyos dolgok elkerülhetetlenül bekövetkeznek az ember életében.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Ilyen esetekben a cél nem annak elkerülése, vagy helyreállítása, hanem az általa kifejtett negatív hatások csökkentése, illetve kiküszöbölése. A biztosítások lényegében minden élethelyzetre kínálnak szolgáltatásokat, és termékeket. Ezek igyekszenek a valós, aktuális emberi, társadalmi, és gazdasági igényeket kielégíteni. Ahogyan minden ember más, úgy lehet a biztosításokat is személyre szabni, hogy az egyedi igényeket, kockázatokat minél tökéletesebben lefedjék.

Erre törekszik a kötelező felelősségbiztosítás is. Kötelező biztosítás nélkül számtalan esetben fordult elő, hogy a balesetet okozó fél nem tudott, vagy nem akart kártérítést fizetni az általa okozott kárért a vétlen félnek. Ennek következtében számos rendőrségi eljárás, illetve bírósági per volt folyamatban, ami nem volt jó sem a pereskedőknek, sem a leterhelt közigazgatási szerveknek. A kötelező felelősségbiztosítással sikerült erre a problémára megoldást találni, ugyanis ez a biztosítás teljes mértékben a biztosítóra helyezi a kockázatot, így a feleknek, még egy kis önrész erejéig sem kell felelősséget vállalniuk a káresemények következményeiért. Bár azért ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan okozhat balesetet az üzembentartó, hiszen fenn áll továbbra is a rendőrségi intézkedés következménye abban az esetben, ha nem ismeri el a vétkes fél a hibáját, mert ilyen esetben a rendőrség általában feljelentést tesz hivatalból, ami anyagi következményekkel jár. Ugyanakkor a biztosítónak is van lehetősége hatni az üzembentartók felé, mégpedig a bonus-malus besorolás használatával. Minél több balesetet okoz valaki, annál alacsonyabb besorolásba kerül az illető, aminek a következtében nagyon jelentősen megemelkedik a kötelező biztosításának a díjazása. A díjazás mértékét jelentősebben meghatározó tétel még a gépjármű teljesítményének a mértéke. A gépjármű vásárlásánál érdemes ezt is figyelembe venni.

Érdekes a kérdés, mely azt kérdezi, hogy a kötelező biztosítás jogosítvány nélkül is megköthető? Igen, bármennyire meglepő a válasz. Az üzembentartó jogosítvány nélkül is megkötheti a biztosítási szerződést, mert annak megléte nem függvénye a biztosításnak. Gyakran megesik olyan, hogy valaki 1 vagy több gépjárművet is üzemben tart, de maga nem vezet. Ilyen lehet például vállalkozások esetében, ahol jellemzően az alkalmazott gépkocsivezetők használják forgalomban a gépjárművet. Tehát, ha gépjárművet vásárolt, de nincs jogosítványa, és szeretné azonnal biztonságban tudni a gépkocsiját, akkor ne tétovázzon, hanem kösse meg rá azonnal a biztosítást.