biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás kötés és váltás határideje

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

A gépjármű felelősségbiztosítás megléte alapfeltétele a jármű használatának, hiszen e nélkül a gépjárművel nem lehet részt venni a közúti forgalomban. Épp ezért fontos tudni, hogy mi a kötelező biztosítás kötés illetve váltás határideje. Hogy egy üzembentartó mikor köt új szerződést, az attól függ elsősorban, hogy gépjármű vásárlásról vagy a meglévő szerződés megszűnéséről van szó. A leglényegesebb szempont mindkét esetben, hogy gépjárművünk egyetlen napra se maradjon kötelező nélkül, hiszen ezekre az időszakokra fedezetlenségi díjat rónak ki.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A biztosítás kötés határideje ezek alapján például egy új gépjármű vásárlásakor a vétel napja, mert amikor elhozunk a szalonból egy új autót, másrészt veszünk a forgalomban, így a vásárlás pillanatától rendelkeznünk kell az élő szerződéssel. Ugyan ez vonatkozik arra az esetre, amikor használt gépjárművet veszünk, ilyenkor az előző tulajdonos nyilvánvalóan felmondja szerződését, de egyébként sem vállalható át, nem folytatható. Minden tulajdonosváltáskor az új üzembentartónak új kötelező biztosítási szerződést kell kötnie.

A biztosítás kötés határideje tekintetében akik felelősségbiztosításukat az év utolsó napjaiban kötötték, azok esetében a türelmi idő most február végén lejár, addig a díjat minden képen rendezni kell. Azért sem szabad megfeledkezni erről a véghatáridőről, mert előfordulhat, hogy díj nemfizetési indokkal a biztosító akár az újonnan kötött szerződést is felmondja, illetve a rendszer automatikus működése miatt az egyszerűen törlődik. Egy ilyen helyzet miatt többszörös kellemetlenséggel számolhatunk, hisz a fájó büntetési tételek mellett még egy közúti ellenőrzés során a rendőri büntetéssel is szembe kell nézni.

Ahhoz, hogy a biztosítás kötés határideje semmiképp se felejtődhessen el, szem előtt kell tartani a fenti szempontokat, ugyan így a befizetés határidejét is, ha nem akarunk az egyszeri kötelező biztosítási díjhoz képest jóval nagyobb összeget fizetni.

Érdemes idejében felkészülni a szerződéskötésre, ezért a legjobban az az ügyfél jár, aki gépjármű vásárlás előtt, vagy tulajdonos – üzembentartó váltás előtt ellátogat oldalunkra. Itt az összes vezető kötelező biztosító díját,szerződéses feltételeit,a biztosítás kötés határidejét meg lehet ismerni pár perc alatt, amikor azok összehasonlításával igen könnyen lehet kiválasztani a legkedvezőbbet. Ráadásul biztosítását rajtunk keresztül szinte azonnal online módon megkötheti, amivel még díjkedvezmény is elérhető.

A kötelező biztosítás váltás határideje az alábbiak szerint alakul. E tekintetben fontos tudnunk azt, hogy mikor van a meglévő biztosításunk évfordulója, ezen kívül tisztában kell lennünk meglévő biztosítónk nevével, a biztosítási szerződés kötvényszámával illetve a jelenlegi bonusz besorolásunkkal is. A határidő tekintetében azt lehet elmondani, hogy a biztosító váltási folyamatot legkorábban az évforduló előtt 60 nappal lehet elindítani. A felmondást pedig a meglévő biztosítónkhoz az évforduló napja előtt 30 nappal kell eljuttatni. A biztosítónak tehát a tudomására kell juttatni a felmondási szándékot legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal. Amennyiben a felmondást postán küldik, számolni kell a postázási idővel is, tehát előbb el kell küldeni a felmondót, különben az nem érkezik meg határidőre és a biztosító nem fogadja el a szándékunkat.

Amennyiben weboldalunkon köt vagy vált biztosítót, akkor a határidők betartásában maximálisan biztos lehet. Megkeresése esetén Ügyfeleink részére a meglévő biztosítás felmondását mi elintézzük Önnek ráadásul ingyenesen!