biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás nélkül mire számíthatok?

Kérjük értékeljen minket...
4.97 of 5 - 36 votes
Thank you for rating this article.

A kötelező biztosítás megkötése elkerülhetetlen minden Magyarországon forgalomba helyezett gépjármű esetében. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki nem rendelkezik vele, akkor nem vehet részt a közúti forgalomban. Szerepe elsősorban abban van, hogy egy baleset esetén a vétlen fél kára megtérítésre kerül, mert a biztosító a 100 %-ban kockázat vállaló. A kár megtérítése tehát nem függ a károkozó anyagi helyzetétől, illetve, hogy ki akarja-e fizetni az okozott kárt. A felelősségbiztosítás kizárólag a vétlen fél érdekeit védi. A károkozó a biztosított, de a kártérítést még sem ő, hanem a károsult kapja kézhez. A károsult jogosult a biztosítóval szemben is érvényesíteni a kárigényét.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A fentiek figyelembe vétele mellett, arra a kérdésre, hogy a kötelező biztosítás nélkül mire számíthatok, a válasz a következő lehet csak. Jóra nem. Komolyan kell venni, hogy a biztosítás díját rendesen, időben fizessük, mert ez elsősorban saját érdekünk. Nem szabad elfelejteni, hogy a rendőrségnek joga van egy esetleges közúti ellenőrzés során a felelősségbiztosítás meglétének, illetve rendszeres fizetésének a megvalósulását is ellenőrizni. Ennek figyelembe vételével érdemes a gépjárműben tartani az aktuális befizetést igazoló szelvényt, hogy szükség esetén kéznél legyen. A befizetés igazolása történhet csekken való befizetés esetén az ellenőrző szelvénynek, személye befizetés esetén a biztosítótól kapott igazoló szelvénynek, átutalás esetén az átutalásról kapott igazolásnak, illetve a biztosítási zöldkártyának a bemutatásával. Lehetőség van természetesen a biztosítási kötvény bemutatására is, mely bizonyítja, hogy élő felelősségbiztosítással rendelkezünk. Fontos tudni, hogy a csekken történő befizetés esetén a befizetést igazoló szelvény fénymásolatát nem fogadják el, illetve nem fogadhatják el a rendőrök, tehát az eredeti legyen a forgalmink mellett.

Amennyiben figyelmetlenek voltunk, és egy ellenőrzésnél semmivel sem tudjuk bizonyítani a kötelező biztosítás meglétét, akkor büntetésre számíthatunk, bár szerencsés esetben megúszhatjuk egy figyelmeztetéssel. Büntetés esetén a büntetési tételek 4 ezer Ft és 40 ezer Ft között lehetnek, illetve a rendőrnek lehetősége van arra, hogy szabálysértési eljárást kezdeményezzen, melynek összege elérheti a 30 ezer Ft-ot is. Súlyosabb eset az, ha kiderül, hogy nincs felelősségbiztosításunk, és ennek ellenére részt veszünk a közlekedésben. Ebben az esetben a bírság összege elérheti a 100 ezer Ft-ot is. Külön költség lehet, hogy a fedezetlenség idejére fedezetlenségi díjat kell fizetni. A másik fontos és egyben talán még kellemetlenebb következménye, ha nincs kötelező biztosításunk, hogy a gépjárművet kivonhatják a forgalomból arra az időszakra, ameddig nem rendelkezünk biztosítással.

A fentiekből is látszik, hogy feltétlenül oda kell figyelni arra, hogy legyen élő felelősségbiztosításunk, illetve annak meglétét is tudjuk bizonyítani egy közúti ellenőrzés esetén.