biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás tulajdonos vagy üzembentartó nevére

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 11 votes
Thank you for rating this article.

A jelenleg érvényes biztosítási törvény és kötelező biztosításra vonatkozó rendelkezések alapján a gépjármű kötelező biztosítás tulajdonos, vagy üzembentartó nevére köthető, aki a forgalmi engedélybe bejegyzésre került. Amennyiben a gépjárművet nem a tulajdonos használja, hanem a fentiek szerint az üzembentartói jogot másnak adja át, akkor a kötelezőt a bejegyzett üzembentartónak kell saját nevére megkötnie. Ezzel a rendelettel ki lehet kerülni, hogy esetleg a személyes adatok alapján olyan előnyre tegyenek szert a tulajdonosok, amellyel alacsonyabb díjon köthetnek biztosítást.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Alapesetben természetesen, ha valaki vesz egy gépkocsit, ő a tulajdonos és ő is használja azt, akkor egyértelmű, hogy a kötelező biztosítást is saját nevében köti meg. Amikor azonban bármely ok miatt a tulajdonos átadja az üzembentartás jogát, akkor nem kérdés, hogy a kötelező biztosítás tulajdonos vagy üzembentartó nevére kötendő-e. A teendő ilyenkor,hogy a felek kitöltenek egy üzembentartói szerződést, mely oldalunkról itt mindjárt egyszerűen letölthető. Meg kell kötni a leendő üzembentartó nevére a kötelezőt és ez után a kormányhivatalnál elindítható a bejegyeztetés. Fontos tudnivaló, hogy hiteles autó esetében legelőször a bank hozzájárulását kell megszerezni ahhoz, hogy üzembentartót lehessen bejegyeztetni, majd ennek birtokában lehet ügyintézni. Lízingelt autó esetében azonban nem megengedett az üzembentartói bejegyzés.

Függetlenül attól, hogy kötelező biztosítás tulajdonos vagy üzembentartó nevére kötendő, velünk mindkét esetben nagyon könnyen intézhető, csak egy alkuszi megbízást kérünk részünkre írásban megküldeni és az üzembentartói szerződés kitöltésétől egészen a kötelező biztosítási szerződés megkötéséig mindenben segítünk Önnek.

Amennyiben üzembentartói szerződés kötése előtt áll, fel kell készülni a szükséges iratok bemutatására és kitöltésére, így elő kell készíteni a kitöltés után mindkét fél és két tanú által aláírt üzembentartói szerződést, meg kell kötni az új üzembentartó nevére szóló kötelező biztosítási szerződést, szükség lesz a forgalmi engedélyre és hitellel terhelt gépjármű esetén a bank hozzájárulására.

A kötelező biztosítás attól függően kötendő meg, hogy a tulajdonos, vagy az üzembentartó használja-e az autót, de minden esetben szükség van rá, hisz bárki tartja a gépjárművet életszerűen üzemben, mindenképpen az ő nevére kell szóljon a szerződés és az ezen adatok alapján való befizetésekkel lehet igazolni, hogy a biztosítás fizetve van, tehát érvényes.