biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Külföldről behozott autó gépjármű kötelező felelősségbiztosítás kötése

Kérjük értékeljen minket...
4.92 of 5 - 12 votes
Thank you for rating this article.

kulfoldi auto kotelezoHosszú időn keresztül jó üzletnek számított külföldről behozni autót, akár saját részre, akár eladásra. A helyzet azonban megváltozott, amikor 2003-ban bevezetésre került a regisztrációs adó, amelynek következtében lényegében elolvadt az, az árelőny, amiért érdemes volt külföldön gépjárművet vásárolni. Természetesen azért még ma is sokan mennek ki az Unió más országaiba gépkocsit venni, mert egyrészt még így is van egy kis árelőny a vásárláson, illetve, ha más haszna nincs is a vásárlónak, annyi legalább van, hogy ugyanazért az árért tőlünk nyugatra egy sokkal jobb állapotban lévő autót lehet vásárolni. Külföldön történő autó vásárlás esetén érdemes nagyon odafigyelni, hogy kitől vásárol az ember, és hogy az autó papírjai rendben vannak-e, ezért ajánlott kiutazás előtt információkat begyűjteni a megbízható autókereskedésekről. Természetesen a külföldről behozott gépjárművek magyarországi forgalomba helyezésének is meg vannak a maga szigorú szabályai.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A határ átlépésénél nem kell semmit fizetni, nem kellenek okmányok, ugyanis az autó áfáját abban az országban kellett befizetni, ahol az autót vásárolta az illető, illetve az ideiglenes rendszámot is. Ami még fontos, hogy a hazaút alatt is kell biztosítással rendelkeznie az új tulajdonosnak, amit az ideiglenes rendszámmal együtt abban az országban kell beszerezni, ahol az autót vásárolta. Itthon az első út a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz kell, hogy vezessen, ahol elvégzik az autó honosítását, azaz hogy az autó alkalmas-e Magyarországon a közlekedésben való részvételre, illetve kiállításra kerül a „Műszaki Adatlap”, amelyre elsősorban a Vámhivatalnak lesz szüksége a regisztrációs adó megállapításához.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságtól az út a Vámhivatalnál folytatódik, ahol a regisztrációs díj megállapítja, és befizetése történik meg. Ezután következik a már ismert átírási procedúra az okmányirodában. Előtte azonban még van egy nagyon fontos kötelezettsége a tulajdonosnak. Ez pedig nem más, mint a külföldről behozott autó gépjármű kötelező felelősségbiztosítás kötése. Ugyanis a kötelező felelősségbiztosítás megkötése nélkül Magyarországon nem vehet részt gépjármű a közúti forgalomban. Ez pedig ugyanúgy vonatkozik a külföldről behozott gépjárművekre, mint a belföldön vásároltakra.