biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Lakásbiztosítás alulbiztosítás és túlbiztosítás fogalma

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

Az ember alapvető tulajdonsága, hogy védi azt, ami az övé. Ebben a mai napig nem változott, ellenben változtak az eszközök, illetve a lehetőségek, amellyel ezt teszi. Régen elsősorban a saját erejében bízhatott az ember, ha meg akarta védeni a tulajdonát, ellenben manapság védi azt a jog, és védik a biztosítók is.

Számolja ki lakásbiztosítását itt!

A biztosítók szinte minden ember, család életében jelen vannak, valamilyen formában. A cél azonban az, hogy kialakuljon egyfajta biztosítási kultúra, ami azt jelenti, hogy az emberek tudatosan fordulnak a biztosítókhoz, és a termékválasztásuk is lefedi a szükségeiket, és nem hirtelen döntések, vagy a kötelesség hatására köt meg egy-egy szerződést. A biztosítás kiegészíti az ember egyéb lehetőségeit. Érdemes megvizsgálni a biztosítók ajánlatait, mert az emberek többsége nincs tisztában azzal a sokrétűséggel, amellyel a biztosítók rendelkeznek. A sok lehetőség között ott találhatjuk a lakásbiztosításokat is.

A lakásbiztosítások a közismertebb biztosítások közé tartoznak, amit a kötések nagy száma is bizonyít. Annak ellenére népszerű, hogy önrésszel rendelkezik, és a felmondása is alaphelyzetben időhöz kötött, mégpedig az évfordulóhoz. Természetesen vannak egyéb lehetőségei is a felmondásnak, illetve a lehetősége a megszűnésnek is, mégpedig a díj nemfizetés esetén. Főként olyan területeken érdemes lakásbiztosítást kötni, ahol viszonylag gyakran fordulnak elő, olyan természeti jelenségek, amelyek veszélyeztetik a ház épségét, illetve létét. Ilyen lehet például egy rendszeresen árvíznek kitett terület, vagy ahol gyakran van erős vihar, stb. Mindenkinek magának kell mérlegelnie a dolgot. Egy alapbiztosítás kötése azonban minden ingatlan tulajdonosnak ajánlott. Természetesen a biztosítóknak is vannak elvárásai a biztosítás alá vonandó ingatlannal, elsősorban a lakás célt szolgálókkal kapcsolatban. Meg kell ugyanis felelniük a biztosító által elvárt biztonsági előírásnak, ami leggyakrabban a biztonsági zár beszerelését jelenti. Nagyobb biztosítási értéknél, illetve egyéb körülmények okozhatják, hogy csak sokkal erőteljesebb biztonsági előírások mellett köt szerződést a biztosító.

A lakásbiztosításoknál fontos, hogy a megfelelő biztosítási összegre kössük meg a szerződést, mert nem érdemes sem takarékoskodni a díj miatt, és ezért alulbiztosítani az ingatlant, illetve az ellenkezőjét se, azaz felülbiztosítani, vagy túlbiztosítani. Mit is jelent a lakásbiztosítás alulbiztosítás és túlbiztosítás fogalma? Alulbiztosításról abban az esetben beszélünk, ha a szerződő fél nem fogadja el a biztosító által ajánlott biztosítási összeget, hanem annál kevesebbet jelöl meg. Ehhez természetesen joga van az ügyfélnek, de ennek az a következménye lehet, hogy esetleges kár esetén a biztosító a kárt csak olyan arányban téríti meg, ahogyan a biztosítási összeg aránylik az ingatlan azon időbeli új értékéhez, amikor a káreset történt. A biztosítási összege nem haladhatja meg az ingatlan káridőponti újraépítési értékét. Túlbiztosításról, akkor beszélünk, ha a szerződő fél egy másik biztosítóval is szerződést köt ugyanarra a kockázatra. Többszörös biztosítás jön létre, amely helyzet nem állhat fenn. A szerződő félnek kötelessége tájékoztatni az első biztosítót a második biztosító nevéről, és a biztosítási összegről. A második biztosítás semmisnek számat. Ugyanis egy biztosítás nem szolgálhatja a gazdagodást. Fontos, hogy kérjük ki szakember véleményét biztosításkötés előtt, hogy elkerülhessük a kellemetlenségeket.