biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Lehet, hogy megmaradhat a bónuszunk, ha kárt okozunk?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

megmarad a bonusz ha vigyazunkA bonus-malus rendszert nem lehet manapság már elválasztani a felelősségbiztosításoktól a kötelező gépjármű kategóriában. A bonus alatt a10 fokozatú kármentességi kedvezményt értjük, míg a malus a 4 fokozatú károkozás általi pótdíjat foglalja magában. Ha nem történik kár, akkor a sztenderd az, hogy évente egy szintet lehet feljebb lépni. Viszont azonban, ha az autós kárt okoz, akkor két szinttel lejjebb kerül. Az A0 alapdíjhoz képest a B10 fokozattal összehasonlítva egészen az M4 fokozatig terjedhet a besorolás, de ez biztosítótól függően történik, beleértve az éves díjat, ami lehet legjobb esetben az alapdíj, de kétszeres vagy háromszoros is lehet az M4 fokozatba esve. Tehát nem teljesen mindegy, hogy melyik fokozattal rendelkezünk, amikor megkötjük a kötelező biztosításunkat.

Ha óvatosan vezetnek az autósok, azzal tudják a bonus körülményeit befolyásolni. A kárösszeget mindenféleképpen érdemes megtéríteni a biztosító társaság felé, mert így tarthatjuk meg a bonus besorolást. Az egésznek a lényege az, hogy ha körültekintően és óvatosan próbálunk vezetni, jó eséllyel el tudjuk kerülni a károkozást, akkor mennek fölfelé a fokozataink, ráadásul még a bonus előnyeit is élvezhetjük. A körültekintő és óvatos vezetés rendkívül fontos, nem csak a saját érdekünk, de a többi autóst is megkímélhetjük attól, hogy bármilyen baleset bekövetkezzen. Természetesen nem azt jelenti, hogy minden sarkon meg kell állnunk és végigpásztáznunk a környéket, hanem odafigyelve és a koncentrációt nem elhanyagolva kell vezetni. Ha ezt betartjuk, illetve, ha egy nagyobb összegű károkozáskor a biztosító felé visszafizetjük a kár összegét, akkor lehet hogy megmaradhat a bónuszunk, ha kárt okozunk, akkor is.