biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Meddig érvényes a műszaki adatlap?

Kérjük értékeljen minket...
4.94 of 5 - 33 votes
Thank you for rating this article.

A közúti közlekedésben részt vevő gépjárműveknek át kell esniük egy műszaki vizsgálaton. Ezt az első forgalomba helyezéskor (amelyről itt olvashat többet) is meg kell tenni, valamint a jogszabályban előírt a gépjármű korától függő időszakonként is. A vizsgálat elvégzéséről, és annak eredményéről kiállítanak egy okiratot. Ezzel az irattal lehet az okmányirodában a műszaki érvényességet bejegyeztetni a forgalmi engedélybe. De vajon meddig érvényes a műszaki adatlap?


Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A műszaki adatlapot
akkor állítják ki, ha a forgalomba helyezés előtti vizsgálat eredménye szerint a jármű a közúti közlekedésben való részvételre műszakilag alkalmas. Az adatlap ebben az esetben tartalmazza a forgalomba helyezéshez szükséges adatokat, ezen felül tartalmazza a közlekedésbiztonsági megfelelőség igazolását, valamint a forgalmi engedélybe rögzítésre kerülő következő időszaki vizsgálat időpontját. A műszaki adatlap a kiállítás napjától 90 napig érvényes, tehát ennyi idő alatt kell a forgalmiba a vizsgálat eredményét az okmányirodában bejegyezni.

Az időszakos műszaki vizsgálatok időpontjait, és határidőit jogszabályban határozzák meg. Ezt a határidőt, új forgalomba helyezés esetén a forgalomba helyezés dátumához igazítják, míg időszakos vizsgálat után a vizsgálat napjához igazítják. Lényeges, hogy ezeket a határidőket mindig tartsa be, mert a lejárt műszaki vizsgával való közlekedés rengeteg kellemetlenséget vonhat maga után. Fontos, hogy a vizsgálat elvégzését követően a forgalmiba történő bejegyzéssel ne várja meg a 90 napot, azt a lehető leghamarabb végezze el.

A gépjárművek műszaki vizsgálatát, vizsgáztatását, vagy az első forgalomba helyezés előtt, vagy időszakosan kell elvégezni a területileg illetékes közlekedési felügyeletnél.