biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Gépjármű forgalomba helyezés

Kérjük értékeljen minket...
3.78 of 5 - 27 votes
Thank you for rating this article.

2017-ben az EU-ban 10,05 millió autó került forgalomba helyezésre, ez a szám 8,2 százalékkal kisebb, mint az előző évben. Érdekes adat, hogy ezzel szemben hazánkban a tavalyi évben 17,6 százalékkal nőtt a gépkocsik forgalomba helyezésének száma. Épp ezért sokakat érintő kérdés, hogy vajon mik is a forgalomba helyezés költségei most a 2019-2020-as években.

Ide kattintva azonnal megtudhatja azt, hogy mit kell vinnie az okmányirodába gépjármű forgalomba helyezés esetén!
 
Figyelem: Gépjármű forgalomba helyezése előtt a forgalomba helyezéshez kötnie kell egy kötelező biztosítást is, melyet weboldalunkon itt megtehet: Online kötelező biztosítás kötés
forgalomba helyezes informaciok online
Gépjármű vásárláskor minden el kell végeztetni a forgalomba helyezést, ennek egyik fázisa a jármű átíratása. Ezen kívül még jó néhány lépés van, melyet el kell intézni ahhoz, hogy az autó felett egyedüli tulajdonosként rendelkezhessünk és azt a forgalomban jogszerűen használhassuk. A forgalomba helyezés árak és költségek úgy tűnik nem emelkednek, de nézzük is miből tevődnek össze. Az átíráskor illetéket kell fizetni, melynek nagysága a jármű korától és teljesítményétől függ. Az alábbi táblázat alapján a jelenlegi díjak a következők:

forgalomba helyezesnel gepjarmu atiras arak
Az illeték megfizetésén felül még jó pár tétellel kell számolni, mire világossá válnak a forgalomba helyezés 2019-2020 évi árak és költségek. Új forgalmi engedélyt kapunk, és új törzskönyvet, melynek kiállítási költsége 6000 - 6000 forint. A forgalomba helyezésnek további feltétele az eredetiségvizsgálat elvégeztetése, valamint a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megléte, így ezek költségeivel is számolni kell.

Mivel a vonatkozó törvény megszabja, hogy egy adott járművel csak forgalomba helyezés után lehet  közlekedni, így az ehhez tartozó szükséges iratok beszerzése és díjak megfizetése elengedhetetlen. Igazolni kell a tulajdonjog megszerzését, az adóhatóság által kiállított regisztrációs adóigazolással, illetve használt gépjárművekre vonatkozóan a műszaki alkalmasság bizonyításával.

A forgalomba helyezés árak és költségek eltérőek a használt és az új autókra vonatkozóan. Az első forgalomba helyezés költségei tehát:

Törzskönyv: 6.000, – Ft
Forgalmi engedély: 6.000, – Ft
Rendszámtábla: 6.000, – Ft
Illeték: 5.500, – Ft
Érvényesítő címke díja: 585, – Ft

Használt gépjármű első forgalomba helyezés árak és költségek a következők:

A forgalmi engedély illetéke: 6.000,- Ft
A törzskönyv illetéke: 6.000,- Ft
1 pár rendszámtábla költsége: 8.500,- Ft
Az érvényesítő címke díja: 585,- Ft

A külföldről behozott használt járművek forgalomba helyezésekor az alábbi költségek merülnek fel, függően a behozatali helytől:

A gépjármű adatainak ellenőrzésére vonatkozó hatósági eljárás díj: 10.900, – Ft
„E” rendszám esetén 1 pár rendszámtábla költsége: 13.000, – Ft
Érvényesítő címke díja: 585, – Ft
Ideiglenes forgalomban-tartási engedély díja: 3.500, – Ft
Eredetiségvizsgálat díja.

EGT tagállamból behozott eredeti harmonizált és nem harmonizált okmánnyal bíró használt autó forgalomba helyezésének árai és költségei:

Törzskönyv illeték: 6.000, – Ft
Forgalmi engedély költsége: 6.000, – Ft
1 pár rendszámtábla költsége: 8.500, – Ft
Érvényesítő címke költsége: 585,- Ft
Eredetiségvizsgálat díja.