biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjármű forgalomba helyezése 2024 / 2025 évi ára, költsége

Kérjük értékeljen minket...
4.71 of 5 - 230 votes
Thank you for rating this article.

2017-ben az EU-ban 10,05 millió autó került forgalomba helyezésre, ez a szám 8,2 százalékkal kisebb, mint az előző évben. Érdekes adat, hogy ezzel szemben hazánkban a tavalyi évben 17,6 százalékkal nőtt a gépkocsik forgalomba helyezésének száma. Épp ezért sokakat érintő kérdés, hogy vajon mik is a forgalomba helyezés költségei most a 2024-2025-ös években.

Ide kattintva azonnal megtudhatja azt, hogy mit kell vinnie az okmányirodába gépjármű forgalomba helyezés esetén!
 
Figyelem: Gépjármű forgalomba helyezése előtt a forgalomba helyezéshez kötnie kell egy kötelező biztosítást is, melyet weboldalunkon itt megtehet:
Online kötelező biztosítás kötés
 
Gépjármű vásárláskor minden el kell végeztetni a forgalomba helyezést, ennek egyik fázisa a jármű átíratása. Ezen kívül még jó néhány lépés van, melyet el kell intézni ahhoz, hogy az autó felett egyedüli tulajdonosként rendelkezhessünk és azt a forgalomban jogszerűen használhassuk. A forgalomba helyezés árak és költségek úgy tűnik nem emelkednek, de nézzük is miből tevődnek össze. Az átíráskor illetéket kell fizetni, melynek nagysága a jármű korától és teljesítményétől függ. Az alábbi táblázat alapján a jelenlegi díjak a következők:

forgalomba helyezesnel gepjarmu atiras arak
Az illeték megfizetésén felül még jó pár tétellel kell számolni, mire világossá válnak a forgalomba helyezés 2023-2024 évi árak és költségek. Új forgalmi engedélyt kapunk, és új törzskönyvet, melynek kiállítási költsége 6000 - 6000 forint. A forgalomba helyezésnek további feltétele az eredetiségvizsgálat elvégeztetése, valamint a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megléte, így ezek költségeivel is számolni kell.

Mivel a vonatkozó törvény megszabja, hogy egy adott járművel csak forgalomba helyezés után lehet  közlekedni, így az ehhez tartozó szükséges iratok beszerzése és díjak megfizetése elengedhetetlen. Igazolni kell a tulajdonjog megszerzését, az adóhatóság által kiállított regisztrációs adóigazolással, illetve használt gépjárművekre vonatkozóan a műszaki alkalmasság bizonyításával.

A forgalomba helyezés árak és költségek eltérőek a használt és az új autókra vonatkozóan. Az első forgalomba helyezés költségei tehát:

Törzskönyv: 6.000, – Ft
Forgalmi engedély: 6.000, – Ft
Rendszámtábla: 8.500, – Ft
Forgalomba helyezési illeték - táblázat szerint.


Használt gépjármű első forgalomba helyezés árak és költségek a következők:

A forgalmi engedély illetéke: 6.000,- Ft
A törzskönyv illetéke: 6.000,- Ft
1 pár rendszámtábla költsége: 8.500,- Ft
Forgalomba helyezési illeték - táblázat szerint.


A külföldről behozott használt járművek forgalomba helyezésekor az alábbi költségek merülnek fel, függően a behozatali helytől:

A gépjármű adatainak ellenőrzésére vonatkozó hatósági eljárás díj: 10.900, – Ft
Forgalomba helyezési illeték - táblázat szerint.
Eredetiségvizsgálat díja.
Regisztrációs adó költsége.
Kötelező biztosítás költsége
Műszaki vizsga honosítás, vagy új műszaki vizsga költsége

EGT tagállamból behozott eredeti harmonizált és nem harmonizált okmánnyal bíró használt autó forgalomba helyezésének árai és költségei:

Törzskönyv illeték: 6.000, – Ft
Forgalmi engedély költsége: 6.000, – Ft
1 pár rendszámtábla költsége: 8.500, – Ft
Eredetiségvizsgálat díja.
Regisztrációs adó költsége.
Kötelező biztosítás költsége