biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Miért jó tudni a biztosítási érfordulót?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

A legtöbb biztosítási fajta esetében a kötvényen és a szerződésben feltüntetett évfordulós dátum határozza meg, hogy mikor mondhatjuk fel a biztosításunkat, mikor válthatunk. Ezzel magyarázható a kérdés, hogy miért jó tudni a biztosítási évfordulót?

A kötelező, casco, vagy akár a lakásbiztosítás évfordulóját egyaránt érdemes szem előtt tartani, hiszen ennek függvényében cserélhetjük le szerződésünket. Amikor például az érvényben lévő kötelezőnket szeretnénk megszüntetni és átvinni másik biztosítóhoz, erre az évforduló alkalmával kapunk lehetőséget, mert ebben az időpontban mondhatjuk fel az érvényes kötvényünket. Hogy miért jó tudni a biztosítási évfordulót, arra egyszerű a magyarázat, mivel amikor váltanánk, de a felmondást nem intézzük el az évforduló idején, akkor meglévő szerződésünk automatikusan meghosszabbodik ismét egy évre.

Bármely biztosítás tekintetében válthatunk, ha a meglévő konstrukciónál jobbat, kedvezőbbet találunk egy másik társaságnál, de ehhez feltétlenül ismerni kell a biztosítási évforduló napra pontos idejét. Minden szolgáltatásra vonatkozóan első lépésként ki kell tölteni a felmondó nyilatkozatot és ezzel elindítható a váltás, a megfelelő időpontban.

A casco esetén szintén a biztosítási kötvényről olvasható le az évforduló dátuma, mely napra meghatározva kerül feltüntetésre. Ilyenkor is érdemes tisztában lenni azzal, miért jó tudni a biztosítási évfordulót, mert ha a casco biztosítások között a mienknél jóval kedvezőbb díjú, vagy tartalmú csomagot találunk, akkor az évforduló idején válthatunk. E felmondást is természetesen írásban kell megtenni jelenlegi biztosítónk felé, majd az átvételről érdemes szintén írásbeli visszaigazolást kérni.

Manapság már a biztosítók is igen nagy piaci versenyt alakítottak ki egymás között, ezért könnyen előfordulhat, hogy egy két éves lakásbiztosításunk idejétmúlttá válik, sőt a meglévőnél jobb áron, kedvezőbb tartalmú szolgáltatást találunk. Időnként tehát elő kell venni az élő lakásbiztosítás kötvényünket, áttanulmányozni magát a meglévő szerződést és e mellett oldalunkon a kalkulátor használatával tájékozódni az éppen adott lehetőségekről, kínálatokról. A lakásbiztosítás tekintetében is felmerülhet, hogy miért jó tudni a biztosítási évfordulót? Természetesen azért, mert ingatlanunkra is az évforduló beálltakor köthetünk más társaságnál új biztosítást.

Amennyiben kötelező, casco, vagy épp lakásbiztosításának évfordulója közeledik és úgy véli, szívesen tájékozódna más biztosítók kínálatát illetően, legegyszerűbb, hogy felkeresi alkuszcégünk oldalát, ahol bármely szolgáltatásra vonatkozóan megtalálja minden vezető biztosító tarifáit, valamint azt is, hogy egyes szolgáltatásain belül milyen konstrukciókat, milyen fedezeteket ajánl. Ha minket bíz meg ügyei intézésével, nagyon rövid idő alatt új kötvényét tarthatja kezében és mi a meglévő biztosítás felmondását is elintézzük Ön helyett.

Első lépésként az évfordulós felmondás kötelező biztosítás esetén mindig az kell legyen, hogy kötvényünkön leellenőrizzük az évforduló dátumát. Ez a dátum jelzi, hogy napra pontosan mikor bonthatjuk fel meglévő szerződésünket és válthatunk biztosítót. Következő teendő a felmondáshoz szükséges nyomtatvány kitöltése, melyet oldalunkra ellátogatva egyszerűen és gyorsan bárki megtehet. Sőt amennyiben részünkre ad egy alkuszi megbízást, nem csak az új szerződés megkötését, de a meglévő felmondását is intézzük Ön helyett.