biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mikor válthatok biztosítót?

Kérjük értékeljen minket...
4.80 of 5 - 10 votes
Thank you for rating this article.

Biztosító váltás év közben vagy év végén? Mikor válthatok biztosítót?

Biztosítási szerződéskötésünk évfordulójához közeledve a biztosítási törvényeknek megfelelően lehetőségünk nyílik évente egyszer biztosító váltással kedvezőbb tarifájú kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, casco, lakásbiztosítást, céges ügyfelek esetében vagyon vagy felelősségbiztosítást kötni. Ez a váltás a társaságok akcióinak köszönhetően akár 10-30%-kal is kedvezőbb lehet számunkra, mint a meglévő szerződésünk. Érdemes utána járnia alkuszi cégünk biztosítási kalkulátoraink segítségével, mi az Ön számára legkedvezőbb biztosítási ajánlat!

A biztosító társaságok immár bármikor tarifát változtathatnak év közben akár több alkalommal is.Ha megtalálta az Önnek megfelelő biztosítást, nem kell mást tennie, mint minimum 30 nappal szerződése lejárta előtt értesíteni jelenlegi biztosító társaságát írásban, személyesen vagy faxon, felmondó nyilatkozaton keresztül biztosítása megszüntetéséről. Abban az esetben természetesen a felmondással Önnek nem kell foglalkoznia, amennnyiben új biztosítását a weboldalunkon köti meg. Ebben az esetben ugyanis természetesen ezt mi elintézzük Ön helyett.

Abban az esetben, ha a felmmondást Ön szeretné intézni, nagyon figyelnie kell arra, hogy ha a felmondó nyilatkozata nem érkezik be időben biztosítójához, szerződése automatikusan egy évvel meghosszabbodik. Érdemes a másolatot megőrizni, vitás esetben csak ezzel tudja igazolni, hogy a felmondás megtörtént.

Amennyiben kérdése lenne ezzel kapcsolatban, forduljon bizalommal hozzánk!

Ha a
felmondást szeretné Ön intézni, a segítségére leszünk. Ha ide kattint weboldalunkon el tudja készíteni a felmondási dokumentumot, melyet csak alá kell írnia és el kell küldenie biztosítójának.


Előzmények:

Az autósokért folytatott versengésben
13 biztosító vesz részt, már csak ennyi társaság nyújt kötelező felelősségbiztosítást. Az elkövetkező napokban nagyjából egymillió ügyfélnek lesz lehetősége arra, hogy kedvezőbb árú biztosítást válasszon. Ráadásul már a kárrendezés is internetessé vált.

Korábban, ha balesetet szenvedett valaki a másik hibájából és nem egy jól hangzó társaságnál volt biztosítva, akkor bizony aggódnia kellett. Az olcsó szolgáltatást kínáló biztosítók sokszor okoztak nehézséget a károsultnak, miközben az autósok örömmel szerződtek velük, a baleset bekövetkezésekor pedig a kálvária nem az ő nyakukban volt. Ma már sem a MÁV biztosítója, sem a romániai Astra nem köt nálunk biztosítást.

November 10.-ig mintegy 967 ezer autó tulajdonos értesül arról, hogy az év vége közeledtével a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás szerződésének évfordulója is közeleg. Bár a kampány minden évben jobban és jobban csitul, azért három gépjármű tulajdonosból egynek lesz fordulós szerződése.


A kötelező gépjármű felelősség biztosítási díjainak módosítására a társaságoknak az év folyamán is van lehetősége, bár ezen változtatást minimum 60 nappal korábban szükséges közzé tenniük. A biztosítók a december végén vagy az új év napján évfordulós szerződések 2018-as ajánlatait legkésőbb november 2-án hirdették meg – mely díjak a teszt díjszámítások értelmében minimum 8–20 százalék közötti mértékben drágultak. Azok a gépjármű vezetők, akik az új tarifát nem fogadják el és inkább váltanak, a meglévő biztosításuk felmondását maximum december 1-jéig kell megtenniük. (Évközi évfordulós szerződések esetében pedig minimum az évforduló előtt 31 nappal lépni kell)

Papp Lajos, a független biztosítási alkuszok elnöke úgy véli, hogy az elkövetkező időszakban 80-90 ezer lehet az új, olcsóbb biztosítási szerződések száma. A biztoshely.hu pedig arra hívja fel a figyelmet némi éllel, hogy a díjemelkedések mögött az autósok évfordulóhoz kapcsolódó aktivitásának csökkenése áll. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy az autósok beletörődtek a díjemelkedésekbe, így viszont a biztosítók közti verseny is elmarad.

Számításaink szerint 18-20 ezer forint között várható a kötelező felelősség biztosítások átlagos díja, mely esetben 10-15 százalékos díjnövekedés mérhető. Az év közbeni 35 ezer forintos átlagdíjhoz képest ez azonban még a fele se. A különbség okára adható válasz teljesen logikus, hiszen ez az év végi biztosító fordulós akció már több évre tekint vissza, a hét évnél idősebb járművekre vonatkozik, és ezek többségének B10-es a bónusz fokozata.

A személyes kapcsolat már nem fontos a 13 kötelező felelősség biztosítást kínáló társaság számára. Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője elárulja azt is, hogy semmilyen rendelkezés nem teszi ezt kötelezővé és a biztosító társaságok némelyikének csak internetes és telefonos elérhetősége van. Sőt a kárrendezés internetes ügyintézése is már egyes helyeken 70 százalékos, de elmondható, hogy valamennyi biztosító esetében már 50 százalék felett jár. Mára már az is ismert, hogy a társaságok kiadják a kárfelvételt más cégnek, mely 72 órán belül be is következik. A felügyelethez beérkező panaszok száma a folyamatban lévő eljárások számához képest elenyésző, és az ügyek elhúzódásának legfőbb oka a szerviz és a károsult közötti konfliktusban keresendő.