biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Milyen jogai és kötelezettségei vannak a gépjármű üzembentartónak?

Kérjük értékeljen minket...
4.80 of 5 - 69 votes
Thank you for rating this article.

Gépjármű üzembentartója az esetek többségében a gépjármű tulajdonosa, de arra is van lehetőség, hogy eltérően más személy legyen megjelölve üzembentartóként. Ahhoz, hogy az üzembentartói jogot megszerezzük, elsőként meg kell fizetni az ide vonatkozó illetéket, melyhez elengedhetetlen, hogy ellenőrizve legyen, tartalmaz-e az adásvétel  ellenértéket, illetve visszterhesség esetén erről az adóhatóságtól igazolást kell beszerezni. Amennyiben a jog megszerzéséért a gépkocsi tulajdonos ellenértéket fizetett, akkor egyrészt az ügy intézése ileltékmentes, másrészt egyértelmű, hogy e szempont alapján a tulajdonos az üzembentartó is egyben.


Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Nagyon fontos
, hogy mielőtt intézni kezdjük az üzembentartói bejegyzést, mindenképp meg kellkötni az új üzembentartó nevére szóló kötelező biztosítást. Ezt itt a  mi honlapunkon keresztül online módon gyorsan és egyszerűen meg is  teheti.

Nézzük, milyen jogai és kötelezettségei vannak  gépjármű üzembentartónak? Ahhoz, hogy a bejegyzés elintézhető legyen szükség van a személyi okmányokra, a gépjármű műszaki adatlapjára, mert ezzel igazolható a műszaki alkalmasság, a forgalmi engedélyére, a szükséges illetékek megfizetésének igazolására, valamint a kötelező felelősségbiztosítás meglétének igazolásra. Be kell mutatni azokat a magánokiratokat, mely tanusítja, hogy az illető megszerezte a tulajdonjogot, valamint szükség szerint a vagyonszerzési illeték megfizetéséről szóló bizonylatot.

Az üzembentartói bejegyzés ügyintézését jócskán meg lehet könnyíteni, ha innen oldalunkról letölti az új üzembentartói nyomtatványt, melynek kitöltésével leegyszerűsödik a helyzet, hiszen ez a nyomtatvány egész biztos, hogy megfelel a kívánalmaknak.

Az üzembentartói kötelezettségek anyagi része tehát az alábbiak szerint alakul: meg kellfizetni az új forgalmi árát, ez alapvetően 6 ezer forint, de amennyiben régi típusú forgalmi engedélyről van szó, akkor az új engedély költsége 12 ezer forint. Ha ajándékozás útján jut hozzá az illető az üzembentartói joghoz, akkor a vagyonszerzési ilelték felét kell fizetnie, amikor viszont az üzembentartói jog megvételéről van szó, akkor a vagyonszezrési illeték 25 százalékát. Ezen felül kalkulálni kell az átírási költséggel, mely ugye minden esetben a gépjármű fajtájától függ és a kötelező biztosítás díjával is számoljunk.