biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mit jelent a respiró díj biztosításnál?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

A biztosítások esetében, ha az ügyfél nem fizeti meg az esedékes díjat, adott idő elteltével a biztosító a szerződést automatikusan törli. A díjnemfizetés esetén is van azonban egy olyan türelmi időszak, mely alatt a kockázatviselés még él. Ezt nevezik respiró időszaknak. A respiró időtartam többnyire harminc nap, de az ügyfél és a biztosító megegyezhet ennél hosszabb időtartamban is. Kötelező biztosítás esetében hatvan nap a türelmi idő.

A respiró tehát egy olyan esemény, mely a szerződés megszűnéséhez kapcsolódik és amennyiben a biztosítási díj a türelmi időszak végéig sem kerül kiegyenlítésre, a biztosító respiró díj kiszabásával élhet, mely akár plusz két hónapra is szólhat. Ennek oka, hogy amennyiben a megegyezett türelmi időn belül nem kerül a díj rendezésre, már eleve 1 hónap díjelmaradás keletkezik, ha ezen felül a biztosító még 1-2 hónap respirót biztosít az ügyfél számára, az már három hónap, mely időszak alatt élt a kockázatviselés.

Összegezve tehát, a respiró nem más, mint a szerződésben megállapodottak szerinti, valamint a díj esedékességétől számított idő, amely időtartam alatt a díjnemfizetés ellenére a biztosító kockázatvállalása él. Amennyiben a díj megfizetésére ezen időtartam végéig sem kerül sor, a biztosító társaságnak respiró díj kiszabására van lehetősége. A respiró időszak végén – amennyiben a díj ezen időpontig sem érkezik be – a kockázatviselés természetesen automatikusan megszűnik. A respiró alatt és után azonban amennyiben az ügyfél rendezi elmaradását, a kockázatviselés folyamatos.