biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mit kell a gépjármű üzembentartói szerződésnek tartalmaznia?

Kérjük értékeljen minket...
3.91 of 5 - 11 votes
Thank you for rating this article.

Hol és mennyiért lehet üzembentartót bejelenti, mit kell tartalmaznia az üzembentartói szerződésnek? Üzembentartó kijelölése esetén kinek a nevére kell kötelező biztosítást kötni, illetékköteles-e az üzembentartó váltás? Mit kell a gépjármű üzembentartói szerződésnek tartalmaznia?

A gépjármű üzembentartói jog vagyoni értékű jognak számít, így ajándékozás vagy öröklés esetén illetékköteles, mely illetéket az adott önkormányzat okmányirodájában kell befizetni. Amikor valaki fizet a gépjármű üzembentartói jog megszerzéséért, abban az esetben nem kell illetéket fizetnie. Az üzembentartói szerződés birtokában az üzembentartó jogosult a forgalomban való közlekedésre az adott járművel. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a szerződés létrejöttének alapfeltétele az üzembentartó nevére megkötött kötelező biztosítási szerződés. Az üzembentartói szerződés egy olyan tanúk által aláírt kétoldalú megállapodás, mely a gépjármű tulajdonosa és a megnevezett üzembentartó között jön létre. A szerződés alapján az illetékes okmányirodában – közigazgatási eljárásként – az új üzembentartót a forgalmi engedélybe bejegyzik.

Alapkérdés ezekben az esetekben az is, hogy mit kell a gépjármű üzembentartói szerződésnek tartalmaznia. Az üzembentartói szerződés feltétlenül magában kell foglalja a tulajdonos és a leendő üzembentartó alábbi adatait. név, lakcím, anyja neve, születési hely és idő, személyazonosságot igazoló okirat száma. A fenti személyes adatokon kívül a  szerződésnek tartalmaznia kell az adott gépjármű forgalmi rendszámát, motorszámát, alvázszámát, gyártmányát és típusát. Végül az üzembentartói szerződést a tulajdonosnak és a kijelölt üzembentartónak alá kell írni, valamint két tanúval hitelesíttetni kell azt. A szerződésben szerepelnie kell a szerződés i dátumának, e mellett év, hó, nap, óra és perc megadásával annak az időpontnak, amikor a gépjármű az üzembentartó birtokába került. Ennek ez adatnak különösen nagy jelentősége lehet, ha például az üzembentartó balesetet okoz. A vétkesség így egyértelműen megállapítható.  Aki tisztában van azzal, hogy mit kell a gépjármű üzembentartói szerződésnek tartalmaznia, az tudja, hogy a tulajdonos köteles az üzembentartót teljes körűen tájékoztatni a gépjármű műszaki állapotáról, esetleges sérüléseiről és ezekről a szerződésben nyilatkoznia is kell.

Az üzembentartói szerződés megkötése után lehet az okmányirodában intézni a bejelentést, magát a közigazgatási eljárást elindítani. Ehhez szükséges maga az üzembentartói szerződés, a forgalmi engedély, érvényes kötelező biztosítás, abban az esetben pedig, ha a tulajdonos nem tud személyesen megjelenni, meghatalmazást kell részéről benyújtani.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.