Mit kell a gépjármű üzembentartói szerződésnek tartalmaznia?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Kérjük értékeljen minket...
még nem értékelték
Thank you for rating this article.

Hol és mennyiért lehet üzembentartót bejelenti, mit kell tartalmaznia az üzembentartói szerződésnek? Üzembentartó kijelölése esetén kinek a nevére kell kötelező biztosítást kötni, illetékköteles-e az üzembentartó váltás? Mit kell a gépjármű üzembentartói szerződésnek tartalmaznia?

A gépjármű üzembentartói jog vagyoni értékű jognak számít, így ajándékozás vagy öröklés esetén illetékköteles, mely illetéket az adott önkormányzat okmányirodájában kell befizetni. Amikor valaki fizet a gépjármű üzembentartói jog megszerzéséért, abban az esetben nem kell illetéket fizetnie. Az üzembentartói szerződés birtokában az üzembentartó jogosult a forgalomban való közlekedésre az adott járművel. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a szerződés létrejöttének alapfeltétele az üzembentartó nevére megkötött kötelező biztosítási szerződés. Az üzembentartói szerződés egy olyan tanúk által aláírt kétoldalú megállapodás, mely a gépjármű tulajdonosa és a megnevezett üzembentartó között jön létre. A szerződés alapján az illetékes okmányirodában – közigazgatási eljárásként – az új üzembentartót a forgalmi engedélybe bejegyzik.

Alapkérdés ezekben az esetekben az is, hogy mit kell a gépjármű üzembentartói szerződésnek tartalmaznia. Az üzembentartói szerződés feltétlenül magában kell foglalja a tulajdonos és a leendő üzembentartó alábbi adatait. név, lakcím, anyja neve, születési hely és idő, személyazonosságot igazoló okirat száma. A fenti személyes adatokon kívül a  szerződésnek tartalmaznia kell az adott gépjármű forgalmi rendszámát, motorszámát, alvázszámát, gyártmányát és típusát. Végül az üzembentartói szerződést a tulajdonosnak és a kijelölt üzembentartónak alá kell írni, valamint két tanúval hitelesíttetni kell azt. A szerződésben szerepelnie kell a szerződés i dátumának, e mellett év, hó, nap, óra és perc megadásával annak az időpontnak, amikor a gépjármű az üzembentartó birtokába került. Ennek ez adatnak különösen nagy jelentősége lehet, ha például az üzembentartó balesetet okoz. A vétkesség így egyértelműen megállapítható.  Aki tisztában van azzal, hogy mit kell a gépjármű üzembentartói szerződésnek tartalmaznia, az tudja, hogy a tulajdonos köteles az üzembentartót teljes körűen tájékoztatni a gépjármű műszaki állapotáról, esetleges sérüléseiről és ezekről a szerződésben nyilatkoznia is kell.

Az üzembentartói szerződés megkötése után lehet az okmányirodában intézni a bejelentést, magát a közigazgatási eljárást elindítani. Ehhez szükséges maga az üzembentartói szerződés, a forgalmi engedély, érvényes kötelező biztosítás, abban az esetben pedig, ha a tulajdonos nem tud személyesen megjelenni, meghatalmazást kell részéről benyújtani.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!
12 biztosító díjából választhat ide kattintva!


Kérdése van? Tegye fel nekünk! Szakértőnk rövidesen megválaszolja.

Segíthetünk?

Elakadt? Kérdése van,
biztosítás kötéssel kapcsolatosan?
Hívjon! -
06-70-7030-860