biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Regisztrációs adó

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

Regisztrációs adó 2023-2024 évre - a regisztrációs díjat a külföldről behozott, és Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművek után kell fizetni. Az adó kötelezettje az a személy, aki a gépjármű forgalomba helyezését kezdeményezi.

A regisztrációs adó ügyintézésének első lépcsője a Nemzeti Közlekedési Hatóság, ahol megállapítják, hogy a gépjármű forgalomba helyezhető-e Magyarországon, elvégzik a gépjármű besorolását, illetve a műszaki és környezetvédelmi osztályba sorolási adatait, illetve a gépjármű első forgalomba helyezésének dátumát is rögzítik, a Jármű Műszaki Adatlapja nevű nyomtatványon. A vizsgálat költsége 30-50 ezer Ft között várható. A Közlekedési Hatóságtól kapott Műszaki Adatlappal lehet elmenni a második lépcsőfokot képező Vámhivatalhoz, ahol megtörténik a regisztrációs adó kiszabása, illetve megfizetése. Az adó mértékét befolyásolja a gépjármű üzemanyagfajtája, az első forgalomba helyezés dátuma, a hengerűrtartalom, és végül a környezetvédelmi besorolása. A regisztrációs adó mértéke ezek szerint a következő lehet:


Regisztrációs adó kalkulátor

Személyautó

Milyen üzemű:
A legelső forgalomba helyezés óta eltelt hónapok száma: hónap
Hengerűrtartalom: cm3
Környezetvédelmi besorolása:

Motorkerékpár

A legelső forgalomba helyezés óta eltelt hónapok száma: hónap
Hengerűrtartalom: cm3

Számolja ki kötelező biztosításának díját is weboldalunkon, amit azonnal itt meg is köthet online! Segítségünkkel 12 biztosítói díjból tudja kibálasztani a legkedvezőbb kötelező biztosítást.

Regisztrációs adó - Regadó 2023 és 2024 évre

Azok után a személygépkocsik, motorkerékpárok valamint a lakóautók után kell regisztrációs díjat kell fizetni, amiket Magyarországon szeretnénk forgalomba helyeztetni és külföldről hozunk be. Függ az adó mértéke gépjármű a környezetvédelmi osztályba sorolásától, a műszaki tulajdonságaitól illetve az első forgalomba állításának időpontjától is. A regisztrációs adóról a 2003. évi CX. törvény rendelkezik. Ám a regisztrációs adómértéke csökken a gépjármű forgalomba helyezésétől számított időtartam figyelembevételével.

A gépjármű behozatala után első lépésként – mielőtt a vámhivatal elé kerül a regadó megfizetéséhez – el kell vinni a Nemzeti Közlekedés. Itt megvizsgálják a gépjárművet és egy határozatot kiállítanak arról, hogy Magyarország területén forgalomba helyezhető illetve emellett még a környezetvédelmi besorolást is megállapítják. A vámhivatal csak a Közlekedés Hatóság műszaki adatlapjával szabja ki a regadót, majd ezután lehet rendszámot kiváltani az okmányirodában illetve a gépjárművet forgalomba helyezni.

Regisztrációs díj mértéke:

 • Az ügyintézés a Közlekedési Hatóságtól a vámhivatalon át az okmányirodáig a díja 30.000. - Ft.
 • Ha, csak a regisztrációs adó elintézésétől kímélik meg a vámhivatalban, úgy abban az esetben az irodai ügyintézési díja 6.000. – Ft.
EU-n kívülről hozott gépjármű

Az Európai Unión kívülről hozott gépjárművek esetében nem csak regisztrációs adót kell fizetni, hanem már vámot és emellett még ÁFA-t is. Így ebben az esetben is mindenképp szükséges a vásárláskor kiállított számla illetve a Közlekedés Felügyelet határozata. Ám az érdekesség az, hogy ha az ügyfél úgy szeretné, akkor a regisztrációs adót nem kötelező ekkor megfizetnie. Azonban így forgalomba még nem helyezhető a gépjármű. A gépjármű csak akkor lesz forgalomba helyezve, ha befizette az ügyfél a regisztrációs adót.

A regadóhoz szükséges okmányok:
 • külföldi számla, ha a jármű cégtől vásárolt
 • adás - vételi szerződés, mely kétnyelvű, az egyik magyar
 • külföldi forgalmi engedély
 • törzslap
 • jármű műszaki adatlap (magyarországi vizsgalap a Közlekedési Hatóságtól)
 • vámpapír (Európai Unión kívülről hozott autók esetében)
 • VPID szám a vámhivatal által kiadott azonosítószám, ami a regadóhoz elengedhetetlen
 • Szükséges okmányok cég esetében: cégkivonat, aláírási címpéldány, megbízás az iroda részére
 • Magánszemély esetében viszont szükség van a személyi igazolványra, a lakcím kártyára, az adóigazolvány, illetve a megbízásra, mely az iroda részére szükséges a rájuk bízott intézkedés céljából.

regisztecios ado


A regisztrációs adó megállapításához szükséges okmányok a következők: Külföldi számla, illetve adás-vételi szerződés, törzslap, külföldi forgalmi engedély, műszaki adatlap, VPID szám, illetve személyi okmányok.