biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Részletfizetés kérés a kötelező biztosítás fedezetlenségi díjra

Kérjük értékeljen minket...
4.33 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

A 2009. évi LXII. törvény több ponton is megváltozott, illetve több bekezdés módosult. Ennek következtében 2014.07.01.-től hiába szűnik meg a kötelező biztosítási szerződés, ha nem fizeti valaki a díjat, a biztosítónak nem csak joga, de kötelezettsége is, hogy az elmaradt díjakat a nem fizetett időszakra vonatkozó fedezetlenségi díj összegével együtt behajtsa.

A fedezetlenségi díjat illetően a Gfb törvény 22. §-a rendelkezéseit kell minden esetben betartani, mégpedig a legújabb módosulás szerint. A 22. § (5) bekezdésének helyébe egy új bekezdés került, e szerint pedig a biztosító által kiszámított fedezetlenségi díj összegének megfizetésére a társaság részletfizetési lehetőséget adhat akkor, hogyha a fedezetlenségi időszak tartama meghaladja a 120 napot. Ugyan ebben a paragrafusban szintén változás, hogy bekerült egy plusz bekezdés kiegészítésként, ennek alapján, ha a fedezetlenségi díj bármilyen ok miatt nem kerül befizetésre és a biztosító már érdekmúlás miatt nem is tudja behajtani, akkor a Kártalanítási Számla kezelőjének van a továbbiakban jogosultsága arra, hogy a díjat beszedhesse.

Alapesetben, az adott biztosítónak kötelessége a fedezetlenségi díj behajtása, melynél a számítások során minden alkalommal azzal a tarifával kell számolni, mely a fedezetlenségi időszakban épp érvényben volt, bármilyen más tarifa van érvényben a kiszámlázás pillanatában. nem csak, hogy kötelezően be kell hajtsa a biztosító a fedezetlenségi díjat, de még az is meg van szabva, hogy ezt abban a pillanatban meg kell tennie, amint a fedezetlenségi díj meg nem fizetésének tényéről tudomást vesz. Ennek alapjául szolgál a Kártalanítási Számla Kezelője által minden évben október 30.-án közzétett – egy naptári évre vonatkozó – alkalmazni szükséges díj, melyet minden gépjármű kategória tekintetében külön kell feltüntetni.

A rendelet módosítás értelmében tehát az üzembentartó ez után is természetesen köteles határidőre megfizetni a kötelező biztosítási díjat és amennyiben ez nem történik meg, a szerződés felbontásra kerül. A fedezetlen időszakra és ezzel együtt az elmaradt biztosítási díjra a biztosító ki kell, számlázza a befizetendő összeget, és ha az üzembentartó a teljes összeget 30 napon belül megfizeti, akkor nincs más retorzió. Ha viszont az üzembentartó fizetési kötelezettségeit ezen határidőn belül sem tejesíti, akkor a biztosító felszólítást küld, majd hatvan napos türelmi idő után a szerződést megszünteti és a teljes elmaradást a fedezetlenségi díjjal együtt a biztosító jogosult behajtani.

Ahogy azt már ecseteltük, a díjak nem fizetésével egyáltalán nem érdemes játszani, hiszen a kiskapuk bezárultak, ha nem fizetünk, a biztosítónak jogában áll behajtani a díjat, vagy ha ez sem valósul meg, akkor a Kártalanítási Számla Kezelője fogja ezt megtenni. Az azonban igen nagy segítség, hogy ha valakinek 120 napnál hosszabb idejű fedezetlen időszaka van, akkor az elmaradt biztosítási díj és fedezetlenségi díj összegének megfizetésére részletfizetési kedvezményt kaphat a biztosítótól.