biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Szakmai felelősségbiztosítás

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 5 votes
Thank you for rating this article.

szakmai felelossegbiztositasA szakmai felelősségbiztosítás lényege, hogy a cég által nyújtott szolgáltatás, vagy végzett tevékenysége során megbízójának, vevőjének okozott kárt átvállalja és azt megtérítse. Akármelyik szakmában végzi vállalata, vállalkozása a tevékenységét garantáltan talál nálunk olyan formációt, mely a szükséges kockázatokat a kellő mértékben le képes fedni. Az egyes csomagok természetesen személyre, illetve cégre szabhatóan állíthatók össze az adott alapbiztosítás és választható kiegészítők kombinációjával.

Kérjen árajánlatot online - itt!

Szakmai felelősségbiztosítás köthető például a teljesség igénye nélkül közjegyzők, ügyvédek, építészmérnökök, kivitelezők orvosok, magánnyomozók, adótanácsadók és könyvvizsgálók, gyógyszerészek, műszaki tervező cégek, rendezvényszervezők, bírósági végrehajtók, fordítóirodák, személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek számára egyformán, sőt gazdasági társaságok vezető tisztségviselői is köthetnek e fajta biztosítást.

Elsősorban a szolgáltatás fontossága abban van, hogy ezeken a területeken nagyon könnyen lehet akaratlanul is kárt okozni, ekkor pedig legalább az anyagi vonzatok tekintetében legyen némi könnyebbség. Épp e miatt egy felelősségteljes gondolkodású cégtulajdonos mindenképp nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szakmai felelősségbiztosítást kössön, mert ezzel el lehet kerülni azt a kellemetlen és nehéz helyzetet, hogy sajnálatos károkozás következtében a saját zsebéből kelljen akár több milliós kártérítést kifizetni, mely akár a vállalat létét is veszélyeztetheti. A szakmai felelősségbiztosítás összeállításakor főként arra kell figyelni, hogy az tartalmában a megrendelő elvárásainak maximálisan megfeleljen, valamint, hogy az adott szakma tekintetében minden olyan fedezettel szolgáljon, melyek felmerülhetnek a működés során.

Néhány szakmát talán érdemes kiemelni, ilyen például a tervezői felelősségbiztosítás, aminek fontossága érthető. A biztosítást építész műszaki tervezést végző, ezzel összefüggésben tervellenőrzést folytató, és művezetést biztosító cégek köthetik meg, melyek  magyar jogszabályok alapján e tevékenységekre jogosultsággal rendelkeznek arra az esetre, amikor a megrendelővel megkötött szerződés megszegéséből eredő károk megtérítésére biztosít fedezetet.

Az Egészségügy területén tevékenykedő szolgáltatók is köthetnek szakmai felelősségbiztosítást, akár  gazdasági társaságként, akár saját nevükben nyújtják az adott szolgáltatást. Ez esetben a kockázatviselés azon káreseményekre biztosít fedezetet, amikor az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő személy életében, testi épségében, egészségében lesz veszélyeztetett, de akkor is, hogyha az okozott kár az illető vagyontárgyában keletkezett a nyújtott szolgáltatás közben. Ebben a szakmában fontos szem előtt tartani a fedezettel kapcsolatosan, hogy minden olyan esetre kiterjed, melynek során a kárt vagy a biztosított ügyfél okozza, de arra az esetre is, amikor a olyan személy okozza, akinek magatartásáért a biztosított ugyan olyan mértékben felel, mintha saját maga okozta volna a kárt. Nem csak fizikai károkozásra szól a fedezet, hanem e mellett olyan esetekre is, amikor a károkozás azért merül fel, mert a biztosított azt az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó szakmai előírásokat, szabályokat, rendelkezéseket megszegte.

Egy különösen összetett és érdekes tevékenység, szolgáltatás a Rendezvényszervezés, épp ezért az e szolgáltatást nyújtó nyújtó vállalkozások jól járnak, ha a lehetséges kockázatok ellensúlyozására felkészülnek egy megfelelően összeállított biztosítási csomaggal. Ezekben az esetekben a szakmai felelősségbiztosítás abszolút anyagi biztonságot garantál a cégnek az általuk szervezett rendezvények idejére, illetve a teljes szolgáltatás időtartamára, ami alatt a rendezvénnyel összefüggésbe hozhatóan személyi sérülés, haláleset, megbetegedés, dologi kár, esetleg szennyezés okozta káreset merül fel.

Élhetnek a lehetőséggel a Szállodai szolgáltatást nyújtó társaságok, személyek, akik ezzel a konstrukcióval azon esetekre rendelkeznek majd fedezettel, amikor a szállóvendégek szobájukban elhelyezett értéke megsérül, megsemmisül, de abban az esetben is, ha az értéktárgyban a szállodai szobán kívül, megőrzésre átadva, a kijelölt helyen őrizve keletkezik kár.

Szakmai felelősségbiztosítás megkötésére van lehetőségük a Hivatalos közbeszerzési tanácsadóknak, akkor, ha tevékenységüket megbízási jogviszony keretén belül végzik, valamint kifejezetten e tevékenység tekintetében az ügyvédek is élhetnek e biztosítási formával, amennyiben közbeszerzési tanácsadással is foglalkoznak. Ebben a szolgáltatási szerződésben biztosított lehet természetes személy, magánszemély és szervezet egyaránt.

Természetesen Könyvelési tanácsadók, könyvelők is beletartoznak abba a csoportba,  akik szakmai felelősségbiztosításra szerződhetnek, annál is inkább, hisz az ő esetükben is igen nagy kockázatokkal járhat a tevékenység. Képzeljük csak el, hogy egy minimálisnak tűnő könyvelési hiba folytán mekkora kárt okozhatunk a megrendelőnek, ezekben az esetekben egy szám elírása milliós nagyságrendű kárt is jelenthet. Épp ezért van lehetősége a nyilvántartásba vett adószakértőnek, könyvvizsgálónak és társadalombiztosítási ügyintézőnek is, hogy megköthesse a rá, illetve szolgáltatására vonatkozószakmai felelősségbiztosítást.

A lehetőség szintén adott a Személy-, illetve vagyonvédelmi cégeknek, valamint  magánnyomozói tevékenységet folytatóknak függetlenül attól, hogy szolgáltatásukat egyéni vállalkozóként, vagy társasviszonyban folytatják. A fedezet azon esetekre terjed ki, amikor tevékenységük végzése alatt harmadik személynek, vagy konkrétan szerződött partnerüknek okoznak kárt. Oldalunkon a mi közreműködésünkkel kiválaszthatja és meg is kötheti a listából kiemelt konstrukciót, az ügyintézés minden gondját levesszük válláról, ráadásul ez részünkről teljesen díjmentes.