biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Totálkár után nevetséges összeget fizethet a biztosító

Kérjük értékeljen minket...
4.91 of 5 - 34 votes
Thank you for rating this article.

totalkarAki részt vesz a közúti közlekedésben, az, ha akarja, ha nem állandó veszélyhelyzetben van, mert soha nem lehet tudni, hogy mikor éri baleset az embert. Sajnos hiába vezet az ember figyelmesen, minden szabályt betartva, tökéletesen karbantartott gépjárművel, ha más nem teszi ugyanezt. Az ember nem is számít rá, csak arra lesz figyelmes adott esetben, hogy valaki belement hátulról, ami természetesen elkerülhetetlen, hiszen a másik gépjármű vezetője helyett nem figyelhetünk mi. Fel kell tehát készülni olyan helyzetekre is, amikor mások figyelmetlensége miatt ér minket baleset. A felkészülés legfontosabb eleme, hogy biztosításokat kötünk, amelyek ha nem is tudják megelőzni a balesetet, de legalább a következményeit segítenek kiküszöbölni. A két legismertebb gépjármű biztosítás a casco és a kötelező felelősségbiztosítás. Nézzük meg, mi történik akkor, ha baleset ér minket, és a gépjárműben akkora kár keletkezik, hogy a biztosító totálkárt állapít meg.

Itt az elején meg kell jegyeznünk, hogy a totálkár után nevetséges összeget fizethet a biztosító. Sajnos nem ritka eset az olyan, hogy valaki áll a piros lámpánál, és hírtelen hátulról nagy erővel bele csapódik az autó hátuljába egy másik autó, amelyik úgy gondolja, hogy a piros lámpa rá nem vonatkozik. Egy ilyen becsapódás eredményezhet totálkárt. Találkozhatunk olyan esettel, hogy a biztosító elszállíttatja a helyszínről az autót a telephelyére, és mire észbe kapunk, már el is adja azt a roncsbörzén, majd a kapott árból levonja a tárolási költséget, és adott esetben örülhetünk, ha pár ezer forintot kapunk kézhez az árából. Aztán megkapjuk a biztosítótól a kártérítést, amely jellemzően messze nem teszi lehetővé, egy új gépjármű megvásárlását.

A totálkár esetében a kárösszeg a gépjármű időarányos forgalmi értékének és a roncsértékének a különbözete. A forgalmi érték meghatározása pedig az eurotax katalógus értékei alapján történik. Abban az esetben, ha keveselljük azt az összeget, amit a biztosító kártérítés címén akar fizetni, akkor javasolt bemenni a biztosítóhoz, és hivatkozni az autó jó műszaki állapotára. Természetesen végső esetben eljárást is lehet kezdeményezni a biztosító ellen, de a tapasztalat az, hogy a biztosítók is igyekszenek peren kívül megegyezni, mert számukra is az előnyösebb.