biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Üzembentartó átírása, ha a tulajdonos biztosítása megszűnt

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

uzembentarto atirasa nincs biztositasAz üzembentartó átírása, ha a tulajdonos biztosítása megszűnt, egy elég bonyolultnak tűnő feladat sokak számára. Igazából még az sem tiszta teljesen mindenki előtt, hogy egyáltalán mi a valódi különbség a tulajdonos, és az üzembentartó között, illetve melyikhez milyen jogok tapadnak. Fontos, hogy az ember tisztában legyen a fogalmakkal, mert ellenkező esetben akaratlanul is kárt okozhat magának, és másoknak.

A szükséges információ birtokában maga az ügyintézés is gyorsabban, egyszerűbben folyik. Kiemelten fontos ez olyan esetekben, amikor a tranzakció tárgya magas értéket képvisel, mint például a címben előforduló esetben is. Ezek után nézzük meg, hogy az üzembentartó átírása, ha a tulajdonos biztosítása megszűnt, kiként is történik.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!

A legfontosabb ebben az esetben, hogy tisztázzuk a kötelező biztosítás alapvető sajátosságait, amelyek megismerése lényegében választ is ad a címben felmerült problémára. Tudni kell tehát, hogy a kötelező biztosítás az személyhez kapcsolódik, és nem gépjárműhez, ami ebben a helyzetben azt jelenti, hogy amikor egy gépjármű elidegenítésre kerül, azaz tulajdonost vált, illetve változik az üzembentartó személye, akkor feltétlenül új kötelező biztosítást kell kötni, az új tulajdonos, illetve üzembentartó nevére. A régi tulajdonos, üzembentartó kötelezőbiztosítása hatályát veszti, az adásvételi szerződés, vagy üzembentartó nyilatkozat aláírásakor. Ez egyben azt is jelenti, hogy amikor az új tulajdonos, vagy üzembentartó elhozza a gépjárművet a szerződés aláírása után, akkor már azt csak úgy teheti meg, ha előtte megköti a kötelező biztosítást a saját nevére, ugyanis amennyiben elhagyja az adásvétel helyszínét, és egy sarok után balesetet okoz, akkor a régi tulajdonos biztosítása már nem ad védelmet a károkkal szemben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a keletkezett kárt a vétlen autós számára saját zsebből kell megfizetnie, illetve egyben a rendőrség megbüntetheti, és még a gépjárművet is kivonhatja a forgalomból.

Összefoglalva a fentieket, az üzembentartó átírását nem befolyásolja a tulajdonos kötelező biztosításának a megléte, vagy megszűnése, ugyanis az üzembentartó addig nem tudja az átírást kezdeményezni az okmányirodában, ameddig saját nevére nem köt kötelező biztosítást a gépjárművel kapcsolatban. A kötelező biztosítás meglétét az okmányirodában igazolni kell, vagy a biztosítási kötvénnyel, vagy az első befizetést igazoló szelvénnyel. Természetesen előfordulhat az, az eset is, hogy ha a tulajdonos biztosítása megszűnt, a gépjármű ideiglenesen ki lett vonva a forgalomból. Ebben az esetben is meg kell kötni az új tulajdonosnak, illetve az üzembentartónak a kötelező biztosítást, és kezdeményeznie kell a forgalomba való visszahelyezést, az átírással egyidejűleg az okmányirodában. Amennyiben minden szükséges okmánnyal rendelkezik az ügyfél, kötelező biztosítása is van, és a forgalomból való kivonás oka megszűnt, akkor sem az átírásnak, sem a forgalomba való visszahelyezésnek nincs akadálya, azaz meg fogja kapni az új forgalmi engedélyt.