biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Üzembentartó szerződés megszüntetése

Kérjük értékeljen minket...
4.91 of 5 - 67 votes
Thank you for rating this article.

A közlekedési törvény üzembentartóra vonatkozó előírásai alapján alapesetben a gépjármű üzembentartója a tulajdonos, aki a jogszerű ide vonatkozó szerződés, vagy más jogcím szerint a nyilvántartásba bejegyzésre kerül. Az üzembentartói jogot a tulajdonos átadhatja más személynek egy erről szóló szerződés alapján és természetesen az üzembentartó szerződés megszüntetése is lehetséges.

Mivel az üzembentartói bejegyzés történhet határozatlan, vagy határozott időre, így egyértelmű, hogy a határozott idejű megállapodás lejártakor – amennyiben az nem kerül meghosszabbításra – a szerződés értelemszerűen megszűnik. Ezen belül is van azonban az üzembentartó félnek lehetősége arra, hogy egyoldalúan felbontsa a szerződést, viszont nincs lehetősége maga helyett mást megnevezni üzembentartóként, hanem ilyenkor az üzembentartói jog visszaszáll a tulajdonosra. Ebből következően az üzembentartói adatváltozások bejelentése nem vonja maga után a személy változásának bejelentését. Ha a tulajdonos más személyt kíván megnevezni üzembentartóként, akkor ez egy új eljárás, egy új kérelem és szerződés keretében történhet.

Lényeges tudnivaló, hogy mivel a gépjármű kötelező biztosítási szerződéssel minden esetben az üzembentartónak kell rendelkeznie, így az üzembentartó szerződés megszüntetése során a tulajdonosnak kell új biztosítás kötnie és amennyiben újabb üzembentartónak adja majd át a jogot, akkor annak a személynek ismételten a saját nevére kell kötelező biztosítási szerződést kötnie az adott gépkocsira vonatkozóan, mert a kötelező szerződés kizárólag annak a nevében kötve érvényes, aki a forgalmi engedélyben üzembentartóként be van jegyezve.