biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Végleg kivont autó újra forgalomba helyezése

Kérjük értékeljen minket...
4.88 of 5 - 59 votes
Thank you for rating this article.

Sokan azt hinnénk, hogy a forgalomból véglegesen kivont autókat már nem lehet visszahelyezni a forgalomba. A valóság az, hogy lehetséges, de természetesen meg vannak a szabályai. Az eljárás kis mértékben hasonlít ahhoz, amikor tulajdonosváltás esetén kerül átírásra egy gépjármű. Természetesen az újbóli forgalomba helyezés, annál összetettebb folyamat. Nézzük meg összefoglalva, hogy a végleg kivont autó, forgalomba helyezése miként történik.

Az átíráshoz hasonlóan az ügy bonyolítása az okmányirodában történik. Be kell nyújtani egy kérelmet a véglegesen forgalomból kivont gépjármű újbóli forgalomba helyezéséről. Legyenek nálunk a személyi okmányaink, amellyel igazolni tudjunk magunkat, illetve amennyiben megbízott útján szeretnénk az ügyet intézni, akkor egy szabályszerű meghatalmazás. A kérelem nyomtatványt be lehet szerezni az okmányirodában. Szükség van továbbá az érvénytelenített régi forgalmi engedélyre, vagy új típusú törzskönyvre, és forgalmi engedélyre, a közlekedési hatóság által kiállított műszaki adatlapra, igazolásra az ideiglenes eredetvizsgálatról, és a kötelező gépjármű biztosítás meglétét igazoló kötvény vagy fedezetigazolás, a rendszámtábla érvényesítő címke díjának befizetését igazoló postai feladóvevény, a rendszámtábla díjának a befizetéséről szóló igazolást.

Legyen nálunk továbbá készpénz a törzskönyv, és a forgalmi engedély illetékeinek kifizetésére, illetve adókártya. Abban az esetben, ha új tulajdonosról van szó, akkor be kell mutatni a tulajdonszerzés jogcímét igazoló okmányt, illetve a vagyonszerzési illeték megfizetését igazoló postai feladóvevényt. Cégek esetében szükség van a közjegyző által hitelesített aláírási címpéldányra, 3 hónapnál nem régibb Cégbírósági bejegyzés, az ügyintézésre jogosultságról szóló igazolást. A költségeknél számítani kell a törzskönyv, és a forgalmi engedély 6-6 ezer Ft mértékű illetékére, a rendszámtábla érvényesítő matrica árára, ami 585 Ft, illetve egy pár rendszámtábla árára, amely 8.500 Ft. Abban az esetben, ha tulajdonosváltás is történt, akkor a vagyonszerzési illeték költségére is, amelynek a mértéke függ a gépjármű korától, és annak teljesítményétől.

Fontos, hogy mielőtt bejelentkezünk, az okmányirodába előtte szerezzünk be minden információt, illetve annak alapján minden szükséges okmányt, és igazolást, hogy ne kelljen többször visszamenni az okmányirodába, mert az ügyintézéshez szükséges előírásoknak nem felelünk meg. Legyünk felkészültek.