biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Biztosítás épülő házra - építési - szerelési lakásbiztosítás

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

Megszokott dolog, hogy az embere jellemzően olyan dolgot, értéket biztosít, amely már készen van, már létezik. Bár tudjuk, hogy a biztosítási piac óriási, és lényegében szinte nincs is olyan dolog, amelyet ne lehetne biztosítani, amennyiben valaki azt kívánja. Természetesen gyakran születnek egyedi, személyre szóló biztosítások, amelyben nem csak a biztosítás tárgya nem hétköznapi, hanem ezzel összefüggően a biztosítási díj sem.

Ezzel nyilván nem azt szeretnénk mondani, hogy az épülő ház biztosítása valami extrém dolog lenne, bár nem annyira van a köztudatban annak lehetősége, hogy a be nem fejezett épületet, illetve azzal összefüggően egyéb értékeket, már az építkezés elkezdésétől biztosítsuk. A biztosítók kínálnak erre is biztosítást. Nézzük meg, milyen tulajdonságokkal, illetve kondíciókkal rendelkezik egy ilyen biztosítás.

Kérjen árajánlatot online

Az építési-szerelési biztosítás alanya lehet a kivitelező, illetve azok az alvállalkozások, amelyek az ő megbízásából dolgoznak, és természetesen maga az építtető, vagy beruházó. Azt tudni kell, hogy az épülő, illetve félkész házakra nem köthető lakásbiztosítás, ellenben addig, míg a lakás vagy ház fel nem épül, helyettesíti azt, az építési-szerelési biztosítás, amely egy időszakos biztosítás. Ez azt jelenti, hogy futamideje korlátozott, rendszerint az épület használatba vételéig tart, illetve van lehetőség arra is, hogy azt meghosszabbítsák a szavatossági idő lejártáig. Jellemzően ezek a biztosítások 1-2 évre köthetők. Az építési-szerelési biztosítások két részből állnak rendszerint, egy felelősségbiztosításból, és egy vagyonbiztosításból. A vagyonbiztosítás fedezetet nyújt az építkezés helyén tárolt építőanyagokra, az építés folyamán használt gépekre, berendezésekre, eszközökre, illetve a kivitelező teljesítésére, munkájára. A biztosítás természetesen a beépített anyagokra is vonatkozik, nem csak az ott tároltakra. A biztosítás fizet lopás, vandalizmus, előre ki nem számolható balesetek, vagy események hatására következik be.

A felelősségbiztosítás, pedig abban az esetben nyújt fedezetet, ha az építkezés folyamán 3. személynek okozott kártétel következik be. Az építési-szerelési biztosítás kezdete jellemzően az, az időpont, amikor azokat az eszközöket, illetve építőanyagot az építkezés helyszínén leteszik. A biztosítás megkötéséhez a biztosítók általában kérik az építési engedélyt, illetve a műszaki tervdokumentációt. A biztosítás tárgyát képező munkaeszközöket, gépeket jellemzően külön jegyzékben sorolják fel. Természetesen az egyes biztosítók ajánlataiban vannak eltérések, ezért érdemes azokat tanulmányozni, és kiválasztani azt, amelyik leginkább lefedi az elvárásokat. Van tehát biztosítás épülő házra, mégpedig az építési-szerelési biztosítás, amelyet több biztosító társaság is kínál.