biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Cégvezető, cégtulajdonosi biztosítás - Figyelem, nagyon fontos!

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

Nagy átalakulások történnek most március 15.-ével, mert ekkortól már él az új polgári törvénykönyv. Ez az életünk sok területére kiható szabályrendszer. Innentől fogva a céges vezetőkön nagyobb felelősség lesz sokkal, hogy ha különböző döntéseket hoznak. Anyagi vagy harmadik félnek okozott kárért is elővehetik majd a vezetőket. Ezért nagyon nagy hangsúlyt kap a cégvezető, cégtulajdonosi biztosítás – figyelem, nagyon fontos!

Körülbelül mintegy háromszáz ezer hazai vállalkozás életére lesz hatással az új törvénykönyv. A legnagyobb változás a már említett felelősség kérdése a cégvezetőkre, cégtulajdonosokra vonatkozóan. Ha megszegi a szerződést a cégvezető, akkor saját vagyonával fog felelni érte. A harmadik félnek okozott kárért is a cégvezető, a cégtulajdonos és a társaság felel majd. Tehát bárkitől követelhető lesz az egész kárösszeg. Az ügyvezetőségi és igazgatósági tagokat is fogja érinteni az új változás. De a felügyelőbiztosságra is ugyan úgy fog tartozni a felelősség, innentől tehát a cégvezetőknek mindenképpen résen kell lenniük, hogy ne kövessenek el olyan dolgot, amiért felelősségre vonhatóak lesznek, és vagyonuk biztonságát veszélyeztethetik.

Árajánlat kérés D&O biztosításra itt!

Minden olyan kárra vonatkozik az új szabály függetlenül attól, hogy anyagi vagy nem anyagi jellegű, amelyet március 15.-e után okoznak. Nézzünk most meg olyan eseteket, amikor felelősségre vonható a cégvezető. A céges parkolóban tartózkodó vendég kocsijával történik valami, amiről gondoskodhattak volna, hogy ne következzen be, mint például hótömb lezúdul a tetőről és a vendég gépkocsijában kárt okoz. Vonatkozik a felelősség arra, ha csalást követnek el esetleg a cégnél, vagy üzemi baleset esetén is amikor egy régi alkatrész hibásodik meg és munkavállaló sérül. Csak akkor mentesülhet a vezető a felelősségre vonás alól, hogyha bizonyítja, hogy nem tudhatta előre, hogy bekövetkezik a kár és azt semmilyen módon nem lehetett volna megelőzni. A fogyasztókkal szemben még szigorúbbak a vezetők helytállási kötelezettségei.

Ha tudatosan tévesztik meg a fogyasztókat, akkor minden bizonnyal felelősségre vonható a vezető, hiszen tudatában volt annak, hogy mit csinált. Ezért meg is büntetik és felelősségre is vonják azt az embert, aki visszaél helyzetével és becsapja a fogyasztókat. Nagyon szigorúan járnak el azzal, aki megkísérli ezt a lépést megtenni úgy, hogy tudja mik a következmények. Különbség van szakmai és vezetői felelősség között is, hiszen más, hogy ha egy cégvezető direkt vezeti félre a fogyasztókat. Szakmai felelősség lehet az, amikor egy fogorvos kárt tesz a páciens fogában.

Nagyon megnőtt a kereslet a cégvezető, cégtulajdonosi biztosítások iránt egyre többen akarnak ilyenre D&O biztosítást kötni. Nagy összegű lehet a biztosítási kifizetés akár milliósra is rúghat az összeg, hogyha bekövetkezik a károkozás. Az, hogy mennyi a biztosítási díj, ezt nehéz megmondani, mert több tényező is alakítja az adott biztosítás beárazását, így nem lehet konkrét összeget mondani. Mindenesetre, hogyha a mellett döntött, hogy megköti ezt a biztosítást, akkor mindenképpen tegye meg minél előbb, mert megéri, ez egy nagyon jó lehetőség és biztosan nem fogja megbánni.

Összegezve, nagyon nagy megnyugvást jelenthet egy cégvezető számára e biztosításra való szerződés, mert ennek tudatában azzal lehet számolni, hogy egy esetleges nem szándékos károkozáskor legalább a kár összegét fedezi majd a biztosító. Egy szerződésszegés esetén például amikor a cég tulajdonosa saját vállalatának okoz kárt, már a mai naptól a saját vagyonával felel. A felróhatóság és vétkesség vizsgálata ez után sokkal objektív szempontok szerint lesz majd vizsgálva és ennek nyomán tulajdonképpen lehetetlenné válik, hogy ilyen esetben a cégvezető kibújhasson a felelősségvállalás alól.

Amikor a társaság hibájából harmadik fél felé történik károkozás – akár munkavállaló, vagy cég, akár magánszemély esetében -, a cég és a cégvezető is egyformán felelősséggel tartozik, ez pedig azt eredményezi, hogy bármelyiküktől lehet a teljes kártérítési összeget követelni.

Az új Ptk. nem ír le konkrét káreseteket, melyeknél a cégvezető, cégtulajdonos teljes személyes vagyonával felel, ezt meghagyja adott esetekben gyakorlati döntésként. Így mód lesz arra, hogy konkrét esetben majd a társaság, vagy a cégvezető, esetleg mindkettő kerüljön felelősségre vonásra, mert amikor példának okáért a szóban forgó cég rossz helyzetben van, azonban a cégvezető, cégtulajdonos igen nagy személyes vagyonnal rendelkezik, akkor minden további nélkül ő lesz megjelölve, hogy saját vagyonából kifizesse a kártérítési pénzösszeget. A cégvezető, cégtulajdonosi biztosítás ettől kezdve szinte elengedhetetlen, hiszen nagy bajba kerülhet az a vezető cégvezető, aki akár teljesen ártatlanul – nem szándékos kárt okozva – egy ilyen helyzetben találja magát és nincs biztosítása, mert akár a saját megtakarítása, személyes vagyona is rámehet egy ilyen esetre. Itt nálunk, a mi oldalunkon minden ismert biztosító ajánlatát és szerződéses feltételeit megtalálhatja erre a konstrukcióra vonatkozóan is, érdemes ezeket sorban áttanulmányozni, egymással összevetni és az önnek, valamint cégének leginkább megfelelőt kiválasztani.