biztoshely biztositas

Cégvezető, cégtulajdonosi biztosítás - Figyelem, nagyon fontos!

Nagy átalakulások történnek most március 15.-ével, mert ekkortól már él az új polgári törvénykönyv. Ez az életünk sok területére kiható szabályrendszer. Innentől fogva a céges vezetőkön nagyobb felelősség lesz sokkal, hogy ha különböző döntéseket hoznak. Anyagi vagy harmadik félnek okozott kárért is elővehetik majd a vezetőket. Ezért nagyon nagy hangsúlyt kap a cégvezető, cégtulajdonosi biztosítás – figyelem, nagyon fontos!

Körülbelül mintegy háromszáz ezer hazai vállalkozás életére lesz hatással az új törvénykönyv. A legnagyobb változás a már említett felelősség kérdése a cégvezetőkre, cégtulajdonosokra vonatkozóan. Ha megszegi a szerződést a cégvezető, akkor saját vagyonával fog felelni érte. A harmadik félnek okozott kárért is a cégvezető, a cégtulajdonos és a társaság felel majd. Tehát bárkitől követelhető lesz az egész kárösszeg. Az ügyvezetőségi és igazgatósági tagokat is fogja érinteni az új változás. De a felügyelőbiztosságra is ugyan úgy fog tartozni a felelősség, innentől tehát a cégvezetőknek mindenképpen résen kell lenniük, hogy ne kövessenek el olyan dolgot, amiért felelősségre vonhatóak lesznek, és vagyonuk biztonságát veszélyeztethetik.

Árajánlat kérés D&O biztosításra itt!

Minden olyan kárra vonatkozik az új szabály függetlenül attól, hogy anyagi vagy nem anyagi jellegű, amelyet március 15.-e után okoznak. Nézzünk most meg olyan eseteket, amikor felelősségre vonható a cégvezető. A céges parkolóban tartózkodó vendég kocsijával történik valami, amiről gondoskodhattak volna, hogy ne következzen be, mint például hótömb lezúdul a tetőről és a vendég gépkocsijában kárt okoz. Vonatkozik a felelősség arra, ha csalást követnek el esetleg a cégnél, vagy üzemi baleset esetén is amikor egy régi alkatrész hibásodik meg és munkavállaló sérül. Csak akkor mentesülhet a vezető a felelősségre vonás alól, hogyha bizonyítja, hogy nem tudhatta előre, hogy bekövetkezik a kár és azt semmilyen módon nem lehetett volna megelőzni. A fogyasztókkal szemben még szigorúbbak a vezetők helytállási kötelezettségei.

Ha tudatosan tévesztik meg a fogyasztókat, akkor minden bizonnyal felelősségre vonható a vezető, hiszen tudatában volt annak, hogy mit csinált. Ezért meg is büntetik és felelősségre is vonják azt az embert, aki visszaél helyzetével és becsapja a fogyasztókat. Nagyon szigorúan járnak el azzal, aki megkísérli ezt a lépést megtenni úgy, hogy tudja mik a következmények. Különbség van szakmai és vezetői felelősség között is, hiszen más, hogy ha egy cégvezető direkt vezeti félre a fogyasztókat. Szakmai felelősség lehet az, amikor egy fogorvos kárt tesz a páciens fogában.

Nagyon megnőtt a kereslet a cégvezető, cégtulajdonosi biztosítások iránt egyre többen akarnak ilyenre D&O biztosítást kötni. Nagy összegű lehet a biztosítási kifizetés akár milliósra is rúghat az összeg, hogyha bekövetkezik a károkozás. Az, hogy mennyi a biztosítási díj, ezt nehéz megmondani, mert több tényező is alakítja az adott biztosítás beárazását, így nem lehet konkrét összeget mondani. Mindenesetre, hogyha a mellett döntött, hogy megköti ezt a biztosítást, akkor mindenképpen tegye meg minél előbb, mert megéri, ez egy nagyon jó lehetőség és biztosan nem fogja megbánni.

Összegezve, nagyon nagy megnyugvást jelenthet egy cégvezető számára e biztosításra való szerződés, mert ennek tudatában azzal lehet számolni, hogy egy esetleges nem szándékos károkozáskor legalább a kár összegét fedezi majd a biztosító. Egy szerződésszegés esetén például amikor a cég tulajdonosa saját vállalatának okoz kárt, már a mai naptól a saját vagyonával felel. A felróhatóság és vétkesség vizsgálata ez után sokkal objektív szempontok szerint lesz majd vizsgálva és ennek nyomán tulajdonképpen lehetetlenné válik, hogy ilyen esetben a cégvezető kibújhasson a felelősségvállalás alól.

Amikor a társaság hibájából harmadik fél felé történik károkozás – akár munkavállaló, vagy cég, akár magánszemély esetében -, a cég és a cégvezető is egyformán felelősséggel tartozik, ez pedig azt eredményezi, hogy bármelyiküktől lehet a teljes kártérítési összeget követelni.

Az új Ptk. nem ír le konkrét káreseteket, melyeknél a cégvezető, cégtulajdonos teljes személyes vagyonával felel, ezt meghagyja adott esetekben gyakorlati döntésként. Így mód lesz arra, hogy konkrét esetben majd a társaság, vagy a cégvezető, esetleg mindkettő kerüljön felelősségre vonásra, mert amikor példának okáért a szóban forgó cég rossz helyzetben van, azonban a cégvezető, cégtulajdonos igen nagy személyes vagyonnal rendelkezik, akkor minden további nélkül ő lesz megjelölve, hogy saját vagyonából kifizesse a kártérítési pénzösszeget. A cégvezető, cégtulajdonosi biztosítás ettől kezdve szinte elengedhetetlen, hiszen nagy bajba kerülhet az a vezető cégvezető, aki akár teljesen ártatlanul – nem szándékos kárt okozva – egy ilyen helyzetben találja magát és nincs biztosítása, mert akár a saját megtakarítása, személyes vagyona is rámehet egy ilyen esetre. Itt nálunk, a mi oldalunkon minden ismert biztosító ajánlatát és szerződéses feltételeit megtalálhatja erre a konstrukcióra vonatkozóan is, érdemes ezeket sorban áttanulmányozni, egymással összevetni és az önnek, valamint cégének leginkább megfelelőt kiválasztani.

Nem találta azt, amit keresett, esetleg kérdése lenne? Tegye fel nekünk itt és mi a lehető leghamarabb megválaszoljuk Önnek!

Segíthetünk?

Elakadt? Kérdése van,
biztosítás kötéssel kapcsolatosan?
Hívjon! -
06-70-330-6065