biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjármű üzembentartónak kell jogosítvány?

Kérjük értékeljen minket...
4.76 of 5 - 45 votes
Thank you for rating this article.

uzembentarto jogositvanySokan nem tudják, hogy mi a különbség az autó üzembentartója, és a tulajdonosa között. Nyilvánvaló, hogy azzal a résszel, hogy kit nevezünk tulajdonosnak, azzal senkinek nincs gondja, mert az egyértelmű.

A problematikusabb az üzembentartó fogalma, ezért egy kicsit ennek bemutatására fordítunk több időt. Alaphelyzetben a gépjármű tulajdonosa az üzembentartója is. Azonban vannak esetek, amikor a tulajdonos és az üzembentartó személye elválik egymástól. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tulajdonos eltekint a gépjármű használatától, és azt átadja egy másik személynek.Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Hasonlít ez egy kicsit
az ingatlanjogban ismert ingatlanbérlésre, ahol a tulajdonos a bérbeadás idejéig korlátozza a tulajdonjogát, és lemond a birtokjogról, és a hasznok szedésének a jogáról, és egyedül azt a részét hagyja meg a tulajdonjognak, amely az ingatlan értékesítésére vonatkozik, azaz egyedül csak ő adhatja azt el. Hasonlóképen működik ez a gépjárművek esetében is.

Az üzembentartó az a személy, aki használja az autót, és viseli az annak fenntartásához kapcsolódó költségeket, mint javítás, kötelezőbiztosítás, felelősség a közúti forgalomban való részvétel alatt, műszaki vizsgáztatás, stb. Ebben az esetben a tulajdonos és az üzembentartó egy un. üzembentartó szerződést kötnek egymással. Fontos tudni, hogy az üzembentartói jogot be kell jegyeztetni az okmányirodában, illetve, hogy a forgalmi engedélyre is rávezetésre kerül. Természetesen az üzembentartói jog bejegyzésének is lehetnek költségei, mint például az illeték megfizetése, ugyanis az üzembentartó jog vagyoni értékű jognak számit. Itt azt kell tudni, hogy ha az üzembentartó jog megszerzése ellenérték fejében történt, akkor az illetékmentes, amennyiben ingyenesen jutott hozzá valaki, akkor illetékköteles. Térjünk rá arra a kérdésre is, hogy a gépjármű üzembentartónak kell jogosítvány vagy nem? A tévedések eloszlatása végett szeretnénk rámutatni, hogy ebben az esetben a tulajdonosnak nem kell, hogy legyen jogosítványa, hiszen ő nem fogja használni az autót. Az üzembentartónak sem kell, hogy legyen viszont amennyiben nincs neki, nem is tudja használni, illetve vezetni a gépjárművet.