biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Hogyan tudom megszüntetni a casco biztosítást az autómra?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

A casco biztosítás a gépjármű biztosítások közül a szabadon választható, tehát nem kötelező. Mégis a szerződés megszüntetése körül jó néhány feltételnek kell megfelelni. Hogyan tudom megszüntetni a casco biztosítást az autómra? Érdekes kérdés, mely biztosan sok emberben felmerült már.

A casco biztosítás szerződések arról szólnak, hogy a biztosító társaság vállalja a károk szerződésben rögzített részének megtérítését a szerződő folyamatos díjfizetésének ellenében. A szerződés egyik érdekessége, hogy bár szabadon választható mégsem lehet csak úgy megszüntetni. Alapvetően a szerződés határozott időre kötődik, azaz egy évre. Mégis amennyiben az évfordulón egyik fél sem mondja fel úgy a szerződés újabb egy évre meghosszabbítódik. Lényeges itt megjegyezni, hogy az aláírással az üzembentartó kötelezettséget vállal arra, hogy egy éven keresztül a díjakat megfizeti. Így kimondható, hogy a szerződés létrejötte után egy évig biztosan kell fizetni a díjakat, kivéve az érdekmúlás esetét. Az érdekmúlás lehet az autó eladása, a forgalomból való ideiglenes kivonása, és a forgalomból való végleges kivonása. Az érdekmúlás tényét a felmondáshoz hasonlóan írásban kell bejelenteni a biztosító társaság felé, mely bejelentés mellé feltétlenül csatolni kell az érdekmúlást igazoló dokumentumot. Ezen kívül egyetlen esetben lehet a casco biztosítást megszüntetni, az évfordulóra való felmondással. A biztosítási évfordulóra való felmondásnak írásban kell a biztosító társasághoz beérkeznie az évforduló előtt legalább harminc nappal. A felmondásnak tartalmaznia kell a szerződőre vonatkozó legfontosabb adatokat, valamint, hogy a felmondás rendes, évfordulóra történő felmondás.

Lényeges megjegyezni, hogy amennyiben nem a két fenti tény miatt, hanem díj nemfizetés miatt szűnik meg a szerződés, úgy a biztosító társaságoknak lehetőségük van az évfordulóig esedékes díjak jogi úton való érvényesítésére. A mai gazdasági helyzetben egyre gyakrabban élnek a társaságok ezzel a lehetőségükkel, így érdemes alaposan megfontolni, hogy mikor, és milyen feltételekkel szünteti meg a szerződését.