biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás évforduló - Mikor van? Mit kell tudni róla?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 4 votes
Thank you for rating this article.

A kötelező biztosítás évforduló, egy fontos része a biztosításnak, ugyanis ez egy olyan dátum, amelyet érdemes szem előtt tartani. Magyarországon a kötelező biztosítás a rendszerváltás után került bevezetésre. A szükség hívta életre, mert olyan magas volt azoknak az autósoknak a száma, akik balesetet okoztak, és utána nem tudták, illetve nem akarták kifizetni a vétlen fél kárát.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!

A bíróságokat elárasztották az ezekkel kapcsolatos perek. Ezek után döntött úgy, az akkori kormány a kötelező biztosítás bevezetéséről. Mit is kell tudni a kötelező biztosításról? Miért olyan fontos a kötelező biztosítás évforduló megjegyzése, illetve közeledtének szemmel tartása? Nézzük meg egy rövid összefoglalás alatt.

A kötelező gépjármű biztosítás egy személyhez köthető biztosítás, ami magyarul azt jelenti, hogy nem lehet tovább adni, örökíteni, átíratni másra, és nem kapcsolható az autóhoz. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy autó értékesítése esetén a vevőnek új kötelező biztosítást kell kötni a saját nevére. A kötelező biztosítás lényege, hogy amikor a biztosított balesetet okoz, illetve kárt okoz más autójában, akkor a biztosítója nem az ő kárát fogja megtéríteni, hanem a kárvallott kárát, akinek a kárt a biztosított okozta.

Alaphelyzetben a kötelező biztosítás érvényessége határozatlan időre szól, de mégis van egy olyan időpont, amikor a törvény lehetőséget ad a biztosítás szabályos felmondására, illetve az átszerződésre, amennyiben egy másik biztosító jobb ajánlattal kereste meg az autótulajdonost.

A kötelező biztosítás évfordulója az a hónap, és nap, amikor amely napon a szerződés megkötése megtörtént, amely dátum egyben a biztosító kockázatviselésének a kezdete is. Az évforduló dátuma megtalálható a biztosítási kötvényen is. Abban az esetben, ha semmilyen hivatalos irat nincs kéznél, akkor nincs értelme felfordítani miatta a házat, hanem hívjuk fel a biztosítási alkuszt, vagy a biztosítónk ügyfélszolgálatát.