biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás használtautó vásárláskor a legjobb áron!

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

A kötelező biztosítás használtautó vásárláskor elengedhetetlenül fontos. Magyarországon jelenleg több mint 3,5 millió gépjármű van forgalomba, amelyek tekintélyes része cserél gazdát minden évben. Az emberek többsége nem engedheti meg magának, hogy új autót vásároljon, ezért a nagyobb mozgás a használt autók piacán van.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Azt pedig, jellemzően minden autótulajdonos, illetve vásárló tudja, hogy az autóvásárlásnak külön adminisztrációja van, illetve a vételáron felül különféle költségek. Ahhoz ugyanis, hogy a használt autó átírásra kerülhessen az új tulajdonos részére, annak feltételei vannak. Ezeknek a feltételeknek a része a kötelező biztosítás megléte is. Nézzük meg ezek után, hogy a kötelező biztosítás használtautó vásárlás esetén, hogyan is mikor köthető meg?

A kötelező biztosítás azért került bevezetésre, mert balesetek esetén gyakran előfordult, hogy a vétkes fél nem térítette meg a vétlen fél kárát. Ennek természetesen számtalan oka lehetett, de a tény, attól még tény marad. Azért, hogy ez elkerülhető legyen, kötelező érvénnyel meg kellett kötnie egy felelősségbiztosítást minden autótulajdonosnak. Ami fontos ennél a biztosításnál, hogy a biztosító nem a biztosítottnak fizeti a kárát, hanem, a vétlen félnek. Így a vétlen fél minden esetben hozzá jut a kárösszeghez, és annak kifizetése nem függ, a vétkes fél anyagi helyzetétől, illetve fizetési szándékától.

A kötelező biztosítás megkötése minden olyan gépjármű esetében kötelező, amely részt vesz a közúti forgalomban. Azt fontos tudni, hogy a kötelező biztosítás személyhez kötődik, és nem az autóhoz, ami azt jelenti, hogy egy autó értékesítése esetén a volt tulajdonos biztosítása nem érvényes az autóra, hanem az új tulajdonosnak kell egy új kötelező biztosítást kötnie. Mindaddig, amíg ez meg nem történik, az autóval nem lehet közlekedni, hanem állnia kell annak, a garázsban, vagy a parkolóban.

A teendő a következő használtautó vásárlás esetén. Amikor aláírtuk az adásvételi szerződést, és kifizettük a vételárat, akkor mielőtt elhoznánk az autót a vásárlás helyszínéről, kössük meg a kötelező felelősségbiztosítást, mert hazafelé menet okozunk balesetet, akkor a keletkezett kárt nekünk kell megtéríteni, mert nincs érvényes, élő biztosítás az autón. Lehetőség van a kötelező biztosítás online megkötésére is, amely esetben a kockázatvállalás abban az időpontban kezdődik, amely időpont a szerződésben szerepel. A biztosítás meglétének igazolására elég, ha kinyomtatjuk a biztosítási alkusztól, az interneten kapott biztosítási ajánlatot. Arra is van lehetőség, ha az adásvételi aláírása előtt szeretné az ember megkötni a biztosítást, hogy a forgalmi engedély másolatát elkéri az eladótól, majd annak segítségével online megköti a kötelező felelősségbiztosítást.