biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás időtartama

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

A kötelező biztosítás időtartama nem mindenki előtt egyértelmű. Vannak bizonyos fogalomzavarok ebben a témában, ugyanis gyakran nincsenek a biztosítottak teljesen tisztában a kötelező biztosítás időtartama, és a biztosítási időszak közötti különbséggel. Ez talán annak is köszönhető, hogy az autótulajdonosok a kötelező biztosításban csak egy újabb terhet látnak, amely növeli a már amúgy sem kis költségeit egy autó fenntartásának.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!
12 biztosító díjából választhat ide kattintva!


Ezért a kötelező biztosítással kapcsolatban elsősorban csak a költségekre figyelnek, a minél alacsonyabb díjfizetés elérésére. Jellemzően kevesen olvassák át a teljes szerződést, az Általános Szerződést Feltételekről, az ÁSZF-ről már nem is beszélve. Ez ne egy jó szokása a biztosítottaknak, ugyanis gyakran elkerülhetők lennének kellemetlenségek, illetve anyagi károk is, ha mindenki tisztában lenne a legfontosabb szerződési feltételekkel, illetve a kötelező biztosítás alapjaival. Mit is tudhatunk arról, hogy a kötelező biztosítás időtartama, miként is alakul?   

A kötelező biztosítás megkötése minden gépjárműre kötelező, ha azzal részt akar venni a közúti forgalomban a tulajdonosa, illetve az üzembentartója. A kötelező biztosítás személyhez kapcsolódik és nem a gépjárműhöz, ami azt jelenti, hogy az autó értékesítése esetén új kötelező biztosítást kell kötnie az új tulajdonosnak az autóhoz, mert a régi tulajdonos által kötött biztosítás nem ad védelmet az autóra. Ennél a biztosításnál nincs önrész, és káresemény, baleset esetén nem a biztosított kárát fizeti meg, hanem a vétlen, másik félét. Magának a kötelező biztosításnak az érvényessége határozatlan idejű, tehát nincs időponthoz kötve. Lényegében addig érvényes, amíg fel nem mondják, vagy a járművet ki nem vonják a forgalomból.   

Az érvényességi idő mellett találkozhatunk a biztosítási időszak fogalmával, amely az előzővel szemben, kötött időszakra vonatkozik, ami jellemzően 1 év, azaz a kötés időpontjától számított 365 nap. Ez olyankor lesz fontos, ha a biztosított fel akarja mondani a kötelező biztosítását, és szeretne átszerződni másik biztosítóhoz. Minden évben egyszer van erre lehetőség, amelynél a legfontosabb, hogy az évforduló napja előtt minimum 30 nappal, írásban be kell érkeznie a biztosítóhoz a felmondásnak.

Összefoglalva tehát, a kötelező biztosítás időtartama határozatlan idejű, ugyanakkor van a biztosítási időszak, amelynek1 évet, pontosabban 365 napot ölel fel, és amelynek az átszerződés esetében van nagy jelentősége.