biztoshely biztositas

Kötelező biztosítás időtartama

A kötelező biztosítás időtartama nem mindenki előtt egyértelmű. Vannak bizonyos fogalomzavarok ebben a témában, ugyanis gyakran nincsenek a biztosítottak teljesen tisztában a kötelező biztosítás időtartama, és a biztosítási időszak közötti különbséggel. Ez talán annak is köszönhető, hogy az autótulajdonosok a kötelező biztosításban csak egy újabb terhet látnak, amely növeli a már amúgy sem kis költségeit egy autó fenntartásának.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!
12 biztosító díjából választhat ide kattintva!


Ezért a kötelező biztosítással kapcsolatban elsősorban csak a költségekre figyelnek, a minél alacsonyabb díjfizetés elérésére. Jellemzően kevesen olvassák át a teljes szerződést, az Általános Szerződést Feltételekről, az ÁSZF-ről már nem is beszélve. Ez ne egy jó szokása a biztosítottaknak, ugyanis gyakran elkerülhetők lennének kellemetlenségek, illetve anyagi károk is, ha mindenki tisztában lenne a legfontosabb szerződési feltételekkel, illetve a kötelező biztosítás alapjaival. Mit is tudhatunk arról, hogy a kötelező biztosítás időtartama, miként is alakul?   

A kötelező biztosítás megkötése minden gépjárműre kötelező, ha azzal részt akar venni a közúti forgalomban a tulajdonosa, illetve az üzembentartója. A kötelező biztosítás személyhez kapcsolódik és nem a gépjárműhöz, ami azt jelenti, hogy az autó értékesítése esetén új kötelező biztosítást kell kötnie az új tulajdonosnak az autóhoz, mert a régi tulajdonos által kötött biztosítás nem ad védelmet az autóra. Ennél a biztosításnál nincs önrész, és káresemény, baleset esetén nem a biztosított kárát fizeti meg, hanem a vétlen, másik félét. Magának a kötelező biztosításnak az érvényessége határozatlan idejű, tehát nincs időponthoz kötve. Lényegében addig érvényes, amíg fel nem mondják, vagy a járművet ki nem vonják a forgalomból.   

Az érvényességi idő mellett találkozhatunk a biztosítási időszak fogalmával, amely az előzővel szemben, kötött időszakra vonatkozik, ami jellemzően 1 év, azaz a kötés időpontjától számított 365 nap. Ez olyankor lesz fontos, ha a biztosított fel akarja mondani a kötelező biztosítását, és szeretne átszerződni másik biztosítóhoz. Minden évben egyszer van erre lehetőség, amelynél a legfontosabb, hogy az évforduló napja előtt minimum 30 nappal, írásban be kell érkeznie a biztosítóhoz a felmondásnak.

Összefoglalva tehát, a kötelező biztosítás időtartama határozatlan idejű, ugyanakkor van a biztosítási időszak, amelynek1 évet, pontosabban 365 napot ölel fel, és amelynek az átszerződés esetében van nagy jelentősége. 

 

Nem találta azt, amit keresett, esetleg kérdése lenne? Tegye fel nekünk itt és mi a lehető leghamarabb megválaszoljuk Önnek!

Segíthetünk?

Elakadt? Kérdése van,
biztosítás kötéssel kapcsolatosan?
Hívjon! -
06-70-330-6065